TW
0

El president Antich prepara per a la pròxima setmana una reunió de primer nivell del Pacte per desbloquejar la negociació entre els socis pel repartiment dels pressuposts per a l’any que ve de les principals institucions. La reunió ha de servir així per arribar a un acord sobre les qüestions més imminents i establir quines seran les línies estratègiques del Pacte per al nou curs polític, que començarà el setembre i que es presenta clau per al futur de la legislatura.

Antich ha convocat ja els seus socis per a la setmana que ve, encara que el dia concret de la reunió resta pendent de les agendes dels diferents líders polítics. I és que la reunió no serà una simple trobada de la comissió de seguiment del Pacte, sinó que el mateix dirigent socialista vol encapçalar l’encontre de les cúpules del PSIB, UM i el Bloc per avançar al màxim en els acords a què es puguin arribar.

La qüestió primordial ara és resoldre el conflicte obert entorn dels pressuposts de 2009 a partir de les primeres directrius aportades des del Govern pel conseller d’Economia i Hisenda, el socialista Carles Manera, i que han estat rebutjades frontalment des del Bloc i UM per considerar que les partides previstes per a molts dels seus departaments són del tot insuficients.

Al marge del fet que les dues formacions ja anunciaren a principi d’aquest mes que la seva aprovació quedaria bloquejada, si no es negociava políticament l’esborrany de Manera del que serà el projecte de comptes públics del Govern per a l’any que ve, la situació es pot veure reproduïda d’aquí a final d’any pel que fa als pressuposts del Consell de Mallorca i de l’Ajuntament de Palma. D’aquí que a la reunió de la setmana que ve s’intenti cercar-hi una solució global.

Respecte a l’Executiu autonòmic, tant UM com el Bloc han deixat clar quins són els seus departaments, per als quals no acceptaran que es destinin menys recursos dels prevists inicialment. Els de Miquel Nadal tenen especial interès que es destinin majors partides pressupostàries a les conselleries de Joventut i Esports —afectada pels escàndols de Turisme Jove i el Palma Arena— i de Turisme, principalment per a promoció. El Bloc, per la seva banda, vol més esforç inversor en Afers Socials per desenvolupar la Llei de dependència i en Educació i Cultura, per al departament de Política Lingüística.

Condicionants
A part d’aquestes peticions concretes, a la negociació per aprovar els pressuposts s’afegeixen altres condicionants de caire estrictament polític. El més clar és el que va fer públic la setmana passada el líder del Bloc, Biel Barceló, quan assegurava que el seu grup parlamentari no donarà suport a l’aprovació dels pressuposts autonòmics si abans no s’ha pactat un calendari per al canvi de model d’IB3 —acabar amb l’externalització total— durant aquesta legislatura, tal com està previst a l’acord de governabilitat.

Una altra qüestió paral·lela és la negociació amb l’Estat per al nou model de finançament autonòmic, per a la qual el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, s’ha donat ara un marge de tres mesos més i impedeix que que es puguin fer càlculs per a l’any que ve sobre la millora que espera Balears. En qualsevol cas, el conseller Manera es nega a fer ara cap tipus de previsió a l’alça en els comptes autonòmics de 2009 en funció del que pugui arribar amb un nou sistema, encara per tancar.

L'AGENDA DE LA REUNIÓ

Els comptes públics 2009
Ara mateix és la principal preocupació dins el Pacte, perquè si no s’arriba a un acord aviat es podrien arribar a convertir en un vertader escull d’aquí a final d’any. Les primeres directrius aportades pel conseller socialista Carles Manera han estat rebutjades per UM i pel Bloc, que volen veure augmentades les partides per als seus departaments. Francesc Antich no vol que aquesta situació, a més, es reprodueixi ara en el Consell de Mallorcar i a l’Ajuntament de Palma.

El model d’IB3
La convocatòria en ple mes d’agost d’un concurs per tornar a adjudicar la concessió dels serveis informatius d’IB3 a una empresa privada ha tornat a ‘encendre’ els ànims del Bloc. La coalició ja ha advertit que no donarà suport als pressuposts autonòmics de l’any que ve si abans no es pacta un calendari perquè el canvi de model a la radiotelevisió pública, ara controlada per UM, sigui efectiu aquesta mateixa legislatura –amb l’aprovació d’una llei específica.

Estratègia política
El president del Govern, Francesc Antich, vol que la reunió de la propera setmana serveixi per tractar els principals temes que esdevindran claus durant el proper curs polític i que el Pacte acordi una estratègia política, tant com sigui possible, comuna, per als propers mesos. Davant la situació de crisi econòmica, els efectes de la qual està previst que s’accentuïn durant els propers mesos, es volen marcar una línies d’actuació estratègiques en l’acció de govern.

Finançament autonòmic
UM i el Bloc reclamen als socialistes que s’acordi l’estratègia que ha de seguir el Govern en la negociació amb l’Estat per al nou sistema de finançament autonòmic. Els socis van més enllà i reclamen que la millora prevista per a Balears ja es repercuteixi en els comptes públics per a l’any que ve, una qüestió difícil una vegada que José Luis Rodríguez Zapatero s’ha donat ara un marge de tres mesos més per arribar a un acord i perquè Manera no és partidari de fer-ho.

Transport
En matèria de transport hi ha oberta una sèrie de discrepàncies en el si del Pacte, una dde les quals és el nou traçat del tren entre sa Pobla i Alcúdia. La Conselleria de Mobilitat (Bloc), l’Ajuntament alcudienc i la Conselleria de Medi Ambient (UM) no es posen d’acord. A part d’això, i després d’assegurar-se una part del conveni en matèria ferroviària, el Govern encara ha d’acordar amb Foment la forma de finançament del tramvia de la badia de Palma.