TW
0

Les Illes Balears són la tercera comunitat amb menys presència de funcionaris, malgrat ser un dels territoris on més ha crescut l’ocupació pública en els darrers quatre anys. Així es desprèn d’un estudi elaborat per la patronal Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (Pimec). Amb 47,1 treballadors de les administracions públiques per cada 1.000 habitants, Balears se situa així només per damunt del País Valencià, amb 44,6, i Catalunya, amb 37,7, segons les dades recollides per la Pimec corresponents al període 2004-2008.

No obstant això, en els darrers quatre anys les Illes Balears han estat un dels territoris que han experimentat un major creixement interanual del personal al servei de les distintes administracions, pròxim al 4,5 per cent. Aquest increment del nombre de funcionaris ha servit per reduir només mínimament les diferències amb altres comunitats que gairebé dupliquen la xifra de funcionaris. És el cas d’Extremadura, on hi ha fins a 82,1 funcionaris per cada 1.000 persones. En un segon terme es troben comunitats amb més de 60 empleats públics, com són Madrid —65,8—, Castella-Lleó —65,8—, Aragó —65,5—, Castella-la Manxa —62,9—i Andalusia —58,4. Aquestes mateixes comunitats són també aquelles en les quals el percentatge de funcionaris respecte al total de persones ocupades es troba al capdavant del rànquing estatal. Extremadura, amb un 22,7% de funcionaris respecte del total d’ocupats, torna a encapçalar la llista, seguida de Castella-Lleó —16,1%—, Castella-la Manxa —15,4%—, Andalusia —15,3%—, Aragó —14,5%— i Madrid —13,6%.

Major dinamisme econòmic

Per contra, es constata que una vegada més les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya són els territoris en què els treballadors públics tenen una menor importància en relació al nombre total d’ocupats. A les Illes Balears el 9,9 per cent dels ocupats són treballadors de les distintes administracions públiques, una xifra lleugerament inferior al 10,1 per cent del País Valencià, però superior al 8 per cent de Catalunya, que encapçala novament aquest índex.

Allò que en principi podria semblar una discrimació més dels territoris dels Països Catalans és, per la patronal catalana, un senyal de la major fortalesa econòmica d’aquests en relació a la resta de zones de l’Estat. Segons l’estudi, la menor importància de l’ocupació pública a Catalunya, País Valencià i les Illes Balears es derivaria del fet que és en aquestes zones on també s’ha presentat un major dinamisme econòmic els darrers anys. L’excepció és Madrid, que concentra un nombre elevat de funcionariat estatal per la seva condició de capital de l’Estat.

La Pimec destaca el creixement del personal en el servei de les administracions autonòmiques com un fenomen que és generalitzat arreu de tot l’Estat, que entre 2000 i 2008 s’hauria incrementat un 12 per cent. A la vegada, però, també critica que el nombre de treballadors al servei de l’Administració estatal hagi crescut un 4 per cent en aquest mateix període.