La Federació d’Associacions d’Escriptors Galeusca, que agrupa l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Escriptors en Llengua Gallega (AELG) i l’Associació d’Escriptors Bascs (EIE), emeté ahir un comunicat en el qual condemna la tergiversació de la realitat que suposa el Manifiesto por la lengua común, en el qual es defensa el castellà com a llengua comuna i oficial per davant del català, del gallec i de l’èuscar.
La Federació assegura que les llengües que necessiten protecció a l’Estat són les altres, i no el castellà, que no corre perill i la presència del qual és garantida per la Constitució. A l’Estat, diuen els escriptors, es produeix una situació d’asimetria a favor del castellà, que no concorda amb el plurilingüisme que oficialment existeix. És per això que la visió que addueixen els autors del Manifiesto, afirmen els escriptors, fa pensar en ‘tesis pròpies de l’etapa franquista’.
No sembla un poc absurd que a aquestes altures els escriptors hagueu d’estar fent contramanifests aclarint conceptes a una dreta espanyola que no atura d’agredir les llengües que no són pròpiament la castellana?
Sí, però s’ha de fer. El nostre manifest és només un recordatori d’unes qüestions que haurien d’estar ja sumament clares: l’ensenyament en la llengua vehicular per lluitar contra l’asimetria i la desigualtat que hi ha entre el castellà i la resta de llengües de l’Estat, el català, l’èuscar i el gallec. El que tenim clar és que no hem de callar davant els plantejaments antidemocràtics i excloents que imposa el Manifiesto.
Tornam a reviure una etapa d’enfrontaments lingüístics?
El nostre és un document en positiu, sense enfrontaments, però la situació requeria la necessitat de defensar-se davant aquesta demagògia. Vull deixar clar que és un manifest elaborat per escriptors que continuaran lluitant per la normalització de la seva llengua pròpia.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.