Després de les intenses negociacions mantingudes el cap de setmana, PSIB-PSOE i UM estan a punt de tancar un acord en aquesta direcció, que el Bloc avalaria sempre que quedàs clar que aquesta legislatura hi haurà una altra reforma del Pla Territorial, no per aturar les ART sinó per eliminar-les definitivament.
En un primer moment es pretenia assolir un acord en el ple ordinari de dilluns que ve, però una vegada que es descartà allargar la moratòria urbanística i s’optà per modificar el Pla Territorial ja no hi havia temps per materilitzar-ho i s’haurà de fer un ple extraordinari abans de dia 17. Així s’informà ahir en junta de portaveus després que el popular Jaume Font s’interessàs per la qüestió.
Ho volien presentar ahir
L’aprovació inicial de la reforma del Pla Territorial necessita un treball tècnic previ per concretar el seu abast i requereix informes del Govern. A més, ara per ara, encara no s’ha tancat l’acord definitiu per aprovar-la. Prova d’això és que ahir el Consell havia de donar a conèixer la solució consensuada i no ho arribà a fer.
La solució, que ara s’està tancant, passaria per deixar clar al Pla Territorial que les ART no es podran desenvolupar fins que els ajuntaments no s’hagin adaptat al pla i fins que el Consell no aprovi un reglament que ho permeti. Ara, un ajuntament pot desenvolupar una ART directa amb una adaptació parcial al Pla Territorial i un pla especial aprovat pel Consell. Amb la revisió que es planteja no es podria fer res fins que el Consell no volgués i, per tant, seria com una moratòria encoberta que no hauria d’afectar el procés d’adaptació dels ajuntaments al Pla Territorial.
El Pacte del Consell considera que la decisió és prou important com perquè no s’inclogui per urgència al ple ordinari de dilluns, que no la preveu a l’ordre del dia. I abans de dur la solució al ple extraordinari, l’Executiu insular la vol donar a conèixer a l’oposició. Per això, reunirà la comissió de seguiment del Pla Territorial.
El PP no ho votarà a favor
Fins ara, el PP ha deixat clar que no és partidari d’iniciar una reforma del Pla Territorial en l’actual context per la incertesa que generaria i això fa pensar que no donarà suport a la proposta. Tot i això, el portaveu de l’oposició, Jaume Font, s’ha mostrat disposat a negociar les propostes que li arribin, però sempre que provinguin de tot l’Executiu i no només d’un dels socis. També ha advertit que, si s’inicia la reforma del Pla Territorial, s’ha de poder debatre tot.
La moratòria caducarà
L’aprovació inicial de la reforma del Pla Territorial farà innecessària la moratòria urbanística ara vigent, que podrà caducar dia 17 de juliol i no haurà de ser aprovada de manera definitiva. De fet, la reforma del Pla Territorial no és res més que una moratòria encoberta que es mantindrà fins que el Pacte del Consell decideixi què fer amb les Àrees de Reconversió Territorial (ART). El PSIB-PSOE, però sobretot el Bloc, són partidaris d’eliminar-les, però UM hi és més reticent.
Concretament, el Pacte signat diu textualment que "s’establirà un suport tècnic i una línia d’ajudes perquè tots els municipis s’adaptin al Pla Territorial" i "en paral·lel les conselleries competents prepararan les modificacions puntuals del Pla Territorial (...) que es tramitaran, sempre que existeixi l’acord unànime de les forces polítiques signants, amb l’objectiu d’eliminar les ART i totes aquelles urbanitzacions que es puguin eliminar".
Nou ART queden aturades
La reforma del Pla Territorial servirà per aturar les Àrees de Reconversió que fins ara impedia la moratòria urbanística, que caduca dia 17 de juliol. En aquesta moratòria, s’hi incloïen nou operacions d’aquest tipus, que afecten la zona limítrofa entre Palma i Marratxí, Cala Millor (entre Don Servera i Sant Llorenç), l’Arenal de Llucmajor —en dues operacions—, l’Ullal (Pollença), Bonaire (Alcúdia), i les tres operacions que investiga la Justícia, la dels Creuers (Marratxí) i les dues de la Ràpita (Campos).
A banda de les polèmiques ART, la moratòria també inclou espais que ja s’han protegit a través de la llei territorial aprovada pel Parlament (cala Blanca, a Andratx; cala Marçal, a Felanitx; i els Pujols, a Santanyí). Finalment, també aturava la urbanització del Guix, a Escorca, on ja hi ha un principi d’acord entre el Consell i l’Ajuntament per tal de reduir-ne l’impacte i transformar els plurifamiliars que s’hi preveien en unifamiliars.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.