TW
0

Tretze sindicalistes de la CNT foren condemnats ahir a una pena de sis mesos de presó per la seva participació en els aldarulls del centre de Palma l’1 de Maig de 2001, amb motiu de la històrica commemoració del Dia internacional del treballador.

De les 15 quinze persones que han estat processades per aquests fets, només una ha quedat absolta, fruit d’un pacte amb l’acusació fiscal. Una altra s’ha declarat en rebel·lia perquè ahir no es presentà a la vista oral del judici.

En un primer moment, el Ministeri Públic demanava una pena de quatre anys per a un dels sindicalistes, dos i mig per a uns altres set i un any de privació de llibertat per a set persones més.

Però al final una negociació entre l’acusació fiscal i l’advocat que defensava els quinze acusats, Jaume Bueno, ha propiciat un pacte que suposa una sentència acceptada per ambdues parts. L’acord condemna tretze dels sindicalistes a sis mesos de presó, més les penes de multa corresponents.

Els acusats, que sempre han fet pinya durant el procés judicial, mai no han negat que es produïssin els aldarulls, però asseguren que aquests foren una "resposta a la càrrega prèvia de la Policia".

Fer un acord sense estar d’acord
Segons diuen, ningú no està d’acord amb la sentència. Tanmateix, alguns dels manifestants han acceptat que els caigui la càrrega de mig any de presó perquè els companys més implicats no hagin d’afrontar penes que els podrien suposar l’ingrés directe en un centre penitenciari.

A més, apunten els condemnats, més d’una de les persones suposadament implicades no havia participat en els fets, fins al punt que un dels sindicalistes ni tan sols no hauria anat a la manifestació de l’1 de Maig de 2001.

Els aldarulls de fa set anys es produïren pocs minuts després que diversos manifestants exhibissin pancartes reivindicant els drets de la CNT sobre part de l’antic edifici del Jutjat Social de Palma, declarat part del "patrimoni sindical acumulat".

Els activistes anticapitalistes i la Policia iniciaren llavors una batalla campal que es va estendre a diversos punts del centre històric de Ciutat.

Els agents antiavalots de la Policia s’enfrontaren amb porres i piloteres a una vintena de manifestants armats amb pedres. El mateix 1 de maig, després dels aldarulls, agents policials procediren a arrestar quatre persones. La resta foren detingudes alguns dies després dels incidents.

Els fets: de l’okupació als incidents
L’1 de Maig de 2001 feia ja diversos mesos que la CNT de Palma havia dut al carrer la reivindicació de poder recuperar part del patrimoni sindical acumulat als antics Jutjats Socials del carrer Font i Monteros de Palma.

Des que els jutjats van deixar de funcionar a l’edifici del centre, la CNT havia exigit el retorn de les instal·lacions als seus "legítims" propietaris.

Però des d’un primer moment els sindicalistes van veure amb recel les negociacions al voltant de com gestionar el retorn del nou patrimoni sindical. Tot semblava indicar que l’edifici seria cedit en part a un altre sindicat (la UGT) i en part a representants patronals.

Desallotjament-okupació
En aquell moment, els sindicalistes iniciaren una campanya reivindicativa que els va dur a ocupar l’edifici, encara buit, el gener de l’any 2001. La Policia actuà ràpid i desallotjà les instal·lacions per la força. Però el mes d’abril membres de l’organització anarcosindicalista tornaren a entrar-hi.

Finalment, la Policia actuà de nou, tornà a desallotjar l’edifici i en denuncià els ocupants, que ja van haver d’afrontar un judici. El conflicte culminà amb la contundència que mostren les fotografies de maig de 2001. La manifestació de protesta convocada per la CNT el Dia internacional del treballador tenia previst passar per l’edifici en conflicte. En el moment en què la mobilització arribà al carrer Font i Monteros, membres de la CNT ja havien ocupat l’edifici per tercer pic i desplegaren pancartes des de dins. Llavors, la Policia inicià la càrrega que originà l’enfrontament.