TW
0

La setmana passada el Consell de Mallorca informava sobre la clausura de l’abocador de Son Reus i el repte assumit en matèria de residus basat en aconseguir un "abocament zero". Aquest anunci ha fet ressuscitar la vella polèmica en contra de la incineració que des de fa més de 10 anys ha estat liderant el GOB.

"Es potencia la incineració, quant les directrius europees estableixen les prioritats en matèria de gestió de residus enfocades a la prevenció, la reutilització i el reciclatge", recrimina el president de l’entitat ecologista, Macià Blàzquez.

Al seu parer, apostar per seguir incrementant la incineració, no és un avanç sinó un retrocés que ens posa en evidència davant de la comunitat internacional. "Es parla d’abocament zero pervertint, per similitud, el missatge de residu zero" que és pel que aposten els països avançats en matèria de residus i medi ambient. "L’abocament zero" és un", denuncià Blàzquez.

De fet, la clausura de Son Reus, ve acompanyada d’una obertura d’un nou abocador –que inicialment havia de ser de 2.000m3 i que actualment ja es preveu de 80.000m3– explicant així l’absència de polítiques adreçades a la minimització dels residus i del reciclatge.

El GOB posa en evidència que les restes de cendres i escòries derivades de la incineració seguiran sent abocades de menra controlada pel fet de ser un residu tòxic i perillós. Les dades ho diuen tot: actualment, a Mallorca (2007) és recicla el 13,5% dels residus sòlids urbans, un 16,7 % correspon a compostatge. En total, es podria dir que es recicla un 29,67 %. El 36% s’incinera i el 34,21% es duu a l’abocador.

El Pla director sectorial estableix per al 2013 uns objectius del 38% en reciclatge i un 62% d’incineració mentre que la Directiva de Residus de la Unió Europea, que sortí el passat 18 de juny, marca uns objectius molt dispars que hauran d’assumir tots els estats: el 50% de reutilització i reciclatge d’RSU pel 2020. Mallorca està molt lluny.