TW
0

Servei sense garanties i tractes vexatoris d’empleats cap als ancians interns en residències. L’externalització de la gestió de les residències de Mallorca a mans privades que féu el govern del PP el 2007 ha tingut seqüeles negatives: 148 inspeccions per denúncies i queixes de familiars de pacients per considerar que els seus majors no rebien una atenció de qualitat als centres residencials. Com a conseqüència, el Consell de Mallorca ha obert per ara 35 expedients sancionadors mentre que la resta d’informes estan en fase de tramitació, segons dades facilitades l’Institut Mallorquí d’Afers Socials que té les competències d’inspecció. Aquest fets vulneren clarament els drets que reconeix la llei de dependència i la normativa sobre serveis socials a les Illes.

La recuperació de la gestió pública, el passat mes de maig, de quatres residències i un centre de dia després d’haver-hi detectat deficiències en l’atenció als usuaris representa un punt d’inflexió per part del govern de progrés: tornar a la comunitat el dret de disposar d’un sistema assistencial en detriment d’uns criteris econòmics que beneficien exclusivament privats.

Els centres més afectats han estat les residències Oms, Sant Miquel, Son Güells, Puigpunyent i el centre d’estades diürnes de Llucmajor. La gestió d’aquests havia estat adjudicada durant el Govern de Jaume Matas per cinc anys a la unió temporal d’empreses (UTE) formada per Lireba SL i Clece SA. Però des del mes d’agost de 2007 el departament d’Afers Socials havia tingut coneixement de queixes constants de familiars dels usuaris sobre el tractament rebut pels pacients, la higiene i l’alimentació. Quan es constatà que l’empresa no podia garantir la qualitat del servei, negocià la rescissió del contracte amb la unió temporal. La presidenta de l’entitat, Ignacia Carreres assegurà que "ara tenim l’esperança que aquesta solució sigui millor que el sistema que teníem fins ara". El personal d’atenció directa als usuaris era insuficient i en ocasions no tenien la qualificació mínima necessària per realitzar tasques d’atenció. Les plantilles i les ràtios no estaven definides, i es provocava la inadequació dels perfils professionals a les necessitats d’atenció i que, aquesta, no es garantís totes les hores del dia. Les ràtios arribaren a ser d’un professional per cada 20 residents durant el dia i d’un professional per cada 35 residents durant la nit, el doble del recomanable. El PP construïa així, el servei a la dependència, és a dir, la quarta pota de l’Estat del Benestar, al nostre país.