La Junta de Jutges de Palma ha plantejat al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears la necessitat d’adaptar-se a l’allau de casos de corrupció que hi ha a Mallorca creant un sistema de repartiment específic entre els jutges instructors de Palma que han de dirigir aquest tipus d’investigacions.
Fins ara, totes les querelles i denúncies del Ministeri Públic o de ciutadans particulars es posaven en mans d’un o altre jutge en funció d’un sistema aleatori que no distingia entre la tipologia de cada cas.
El que demanen els jutges és que, a causa de la complexitat i la quantitat de casos de corrupció que es donen a Mallorca, es creï un sistema de repartiment específic de les querelles de la Fiscalia Anticorrupció de Balears, però que no deixi de ser aleatori.
El sistema que planteja la Junta de Jutges de Palma suposaria que un magistrat no podria fer-se responsable de més d’un cas de corrupció fins que la resta no en tinguessin un sobre la taula com a mínim. Així, el sistema seguiria sent aleatori per tal d’assegurar la independència de la Justícia, però s’evitaria que uns jutjats acumulassin molts casos mentre d’altres no en tinguessin cap entre mans.
Qüestió preocupant
A efectes pràctics, si els fiscals Anticorrupció, Joan Carrau i Pedro Horrach, presenten una querella i el sistema informàtic aleatori habilitat n’assigna la instrucció a un determinat jutge que ja té més casos de corrupció en marxa que la resta de jutges, botaria el torn i passaria a mans d’un altre jutjat, també de manera aleatòria.
El fet que els jutges hagin presentat aquesta proposta al TSJIB planteja una qüestió realment preocupant per a la política i la justícia de Mallorca: que els casos de corrupció estan desbordant els jutjats i que, per tant, cal adaptar-se a aquesta realitat i crear mesures específiques.
A més, la petició dels magistrats també destaca la necessitat d’inversions en recursos humans i econòmics per a la Fiscalia Anticorrupció. La de Balears és una de les delegacions de fiscals dedicades a la lluita contra la corrupció més carregades de feina de tot l’Estat, i només disposa de dos professionals.
En els darrers mesos, Carrau i Horrach han fet sortir a la llum pública casos tan complexes com el de Son Oms o el del Pla Territorial. I han posat en mans dels jutges casos com el de Bitel o el de De Santos. Per això, fa temps que els fiscals demanen més recursos.
El degà dels jutges de Palma, Francisco Martínez Espinosa, ha traslladat la petició dels sistema específic de repartiment de casos de corrupció al TSJIB arran d’un acord pres la setmana passada per la Junta de Jutges de Palma. El nou sistema no es podrà posar en marxa fins que no disposi de l’aval de la sala de govern del TSJIB.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
Em sembla una proposta idònia per part dels jutges. Sense ells, no es podrà repartir tota la justícia que ens manca, i que fa estona que necessitam. Estam sadolls de tanta corrupció, i comença a ser hora de posar els mitjans necessaris per tal que el poble vegi resultats.