Denuncien el menyspreu de l'Estat per la resta de llengües cooficials

La Generalitat i CiU censuren la posició de Calvo sobre el doblatge

TW
0

El conseller de Relacions Institucionals i Participació de la Generalitat, Joan Saura, va assegurar ahir que la ministra de Cultura, Carmen Calvo, «continua no considerant el català, el gallec o l'euskera com a llengües cooficials de l'Estat, sinó com una qüestió marginal» i va manifestar que «molts ministres del Govern això del plurilingüisme, no ho entenen».

En declaracions a TV3, Saura, que fou partidari de presentar iniciatives parlamentàries al Congrés perquè Calvo «rectifiqui aquesta opinió», lamentà que hi hagi «molt anticatalanisme» a la resta de l'Estat, en part perquè «els dos majors partits han emprat Catalunya per atacar l'oponent».

Calvo es va decantar ahir per doblar pel·lícules espanyoles a llengües estrangeres abans que a les cooficials al·legant que el Govern s'«estima més tenir més recursos per fer més i millor cine espanyol i doblar-lo a fi de col·locar-lo en més mercats fora de les nostres fronteres», justificant-ho com «un problema de cost».

En aquest sentit, el conseller destacà que, per a l'Estat «és més important tenir els recursos actius a produir cine i a doblar-lo als grans mercats on poden col·locar-se que no fer doblatges interns».

En la mateixa línia de denúncia, la diputada de CiU en el Parlament de Catalunya, Carme-Laura Gil, criticava ahir «el menyspreu demostrat per la ministra de Cultura cap als drets dels parlants de les llengües oficials de l'Estat diferents del castellà i cap al mandat constitucional de la preservació d'aquestes llengües per part del Govern».

D'aquesta forma, CiU lamentava l'afirmació de Calvo, que «el Govern prefereix tenir més recursos per fer més i millor cinema espanyol i doblar-lo a llengües estrangeres que nofer doblatges a les cooficials del país». Sobre la justificació de Carmen Calvo que el doblatge de les pel·lícules a les llengües cooficials resulta car, Gil declarà que «pel Govern del PSOE, les raons econòmiques del mercat prevalen sobre els drets culturals dels pobles».