PP i Vox rebutgen declarar zona tensionada la totalitat de les Balears i considerar gran tenidor a partir de cinc habitatges

TW
2

El ple del Parlament ha rebutjat instar el Govern a declarar com a zona tensionada tots els municipis de les Balears i considerar gran tenidor a aquells que tenguin cinc o més habitatges.

La diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, ha defensat aquest dimarts una moció relativa a polítiques de territori, que ha estat rebutjada pràcticament íntegrament pel PP i Vox.

Tan sols ha rebut llum verda un dels 20 punts que contenia la iniciativa de reclamar a les administracions de l'arxipèlag complir els deures previstos a la llei d'urbanisme de les Balears, particularment aquells relatius a la conservació, rehabilitació i edificació.

D'altra banda, han decaigut aquells que instaven l'Executiu autonòmic a declarar com a zona tensionada tots els municipis de les Illes i considerar com a gran tenidor a partir de cinc habitatges i expropiar temporalment els habitatges buits.

Tampoc no ha tirat endavant la proposta que l'Institut Balear de l'Habitatge (Ibavi) adquireixi tot el sòl urbà i els habitatges que actualment són propietat de la Sareb o aquells que estan abandonats o en persistent situació de desús.

Altres punts de la moció que no han estat aprovats són impedir el lloguer turístic en edificis residencials en sòl rústic, reservar un 50% dels nous habitatges perquè siguin de protecció oficial, que els promotors estiguin forçats a cedir un percentatge de l'aprofitament a les administracions.

La iniciativa també parlava impulsar normatives que siguin respectuoses amb el medi ambient, especialment al territori rústic, i a recuperar la Comissió de Medi Ambient com a fòrum on informar d'aquest tipus de projectes.

Així mateix, de la necessitat que tots els projectes urbanístics necessitin un informe favorable de la Direcció General de Recursos Hídrics, de la derogació de la tramitació de parcs fotovoltaics com a projectes industrials estratègics i de fer públics els estudis sobre sòl vacant.

Finalment, el ple ha rebutjat instar el Govern a no consolidar 90.000 places de lloguer turístic -cosa que preveu el decret de mesures turístiques-.

El PSIB, Més per Mallorca i el grup parlamentari Mixt han votat a favor de totes les iniciatives esmentades.