TW
0

Com a president de l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca, Antoni Nadal Urrea (Felanitx, 1979) viu amb molta intensitat la celebració del Gran Premi Nacional de trot, una disciplina que, més que un esport, ell la considera com "un sentiment".

Com es presenta aquesta edició del Gran Premi Nacional?
Es tracta d'un gran repte tant per a l'IEHM com per al Consell de Mallorca. Som ja en la 77a edició d'aquest esdeveniment, el que té més categoria dels que es realitzen en aquesta comunitat autònoma. És la cursa de cavalls sencers i d'egües de tres anys més important de l'Estat espanyol i la que té més dotació econòmica. El tercer diumenge de maig és una festa que se celebra fa moltíssims anys a Mallorca i ningú no se la vol perdre.

Lleva públic el fet de coincidir amb el final de la Lliga de futbol?
Ja fa una sèrie d'anys que hi coincidim. Allò que hem fet enguany és avançar-ne l'horari, que serà a les 18.30 hores. Es tracta de fer compatible l'assistència al Gran Premi Nacional amb la possibilitat de veure com acaba la Lliga.

Malgrat les circumstàncies, la quantitat de públic l'any passat va ser espectacular...
El Gran Premi Nacional és un sentiment per a milers de persones tant mallorquines com menorquines i eivessenques, que es desplacen a Son Pardo per poder veure de prop aquesta correguda i gaudir-la a l'hipòdrom amb els aficionats.

Quines altres coses es poden destacar d'aquest cap de setmana?
Hem de situar-nos: hi ha més de 450 cavalls i més de 20 corregudes entre dissabte i diumenge. Dissabte es disputarà per segona vegada el Gran Premi d'Egües, una prova que es fa per reconèixer la tasca del criador. És la segona cursa més dotada després del Gran Premi Nacional. Els criadors fan que es mogui el motor, que és el trot dins el món de l'agricultura.

Quin balanç feis d'aquest darrer any de gestió?

La situació dels hipòdroms, tant Son Pardo com Manacor, és molt bona quant a activitat i participació, si es té en compte el context internacional de crisi. És veritat que les apostes han minvat, malgrat que s'ha de tenir en compte que no ho han fet d'una manera considerable. Allò més important és que es manté el nombre de cavalls, i també l'afició. Les inscripcions cada vegada són més nombroses. Això és un indicador que l'afició del trot supera les crisis i els mals moments. L'edició d'enguany, amb més de 450 cavalls apuntats, és el resultat i l'exemple que la crisi és superada pels aficionats i pels propietaris del món del trot.

Amb quins plantejaments de futur s'està treballant?
Darrerament s'està tractant la possibilitat de fer centres d'entrenament. Així mateix, tenim damunt la taula la possibilitat de fer un hipòdrom a la Platja de Palma, que substituiria el de Son Pardo. La setmana que ve tenim una reunió clau amb la PMU francesa -que s'encarrega de les apostes hípiques- per decidir si l'any que ve el trot balear vol formar part de les corregudes que s'emetran en directe pel canal temàtic Equidia. Aquestes corregudes, que serien entre 25 i 50, serien incloses en les proves, a les quals podrien apostar tots els països que formen part de la PMU. Aquest seria un salt qualitatiu en el món del trot, perquè donaria més ingresos. Poder tenir 30 o 40 corregudes a la graella d'un canal temàtic com Equidia i que es pugui jugar des de qualsevol indret d'Europa són paraules majors.

Ja són molts anys de lluita en el trot balear per sortir endavant...
Ja fa molts anys que el trot balear és major d'edat i mereix una alternativa de finançament. Fins ara, el 80% s'ha rebut de les institucions. Això no obstant, el trot es mereix poder caminar tot sol i ser capaç de generar ingressos. Això no és fàcil, però és ben hora de fer-ho.