TW
0

La selecció espanyola de Luis Aragonés va fer realitat el somni de diferents generacions: va derrotar Alemanya a la final amb un gol de Fernando Torres i es va proclamar campiona d’Europa per acabar amb 44 anys de frustracions i sequera, per instal·lar el futbol espanyol, a la fi, en el cim.

Convençuts d’estar davant d’una ocasió històrica, els jugadors espanyols no van fallar en la darrera etapa abans de la glòria i van superar una selecció alemanya que no va oposar més que físic, davant la gran despesa tècnica d’un grup que, gràcies a la direcció d’Aragonés, ha plasmat amb aquest títol el futur prometedor que se li va aventurar en la etapa de juvenils.

I això que, amb el respecte que imposa una final i la por d’equivocar-se davant el paradigma de l’eficàcia, la selecció espanyola ho va passar malament en el quart d’hora inicial.

Engarrotada, asfixiada en la sortida de la pilota, gràcies a la pressió d’un equip germànic amb les línies ben juntes, Espanya va cedir les primeres ocasions al rival, sobretot una als 3 minuts en un error en la centrada de Sergio Ramos que no va saber aprofitar Miroslav Klose.

Però, gairebé per casualitat, va arribar la primera ocasió a l’àrea alemanya i en aquest punt va canviar la sort del matx, perquè Espanya es va alliberar de les tensions i el conjunt de Joachim Low va començar a témer, sabedor que la seva defensa és de vidre i que el porter tampoc no ofereix gaires garanties.

Una centrada d’Andrés Iniesta que Cristoph Metzelder gairebé introdueix a la seva meta, en el minut 14, va ser un avís suficient perquè l’equip d’Aragonés començàs amb la circulació de la pilota que tant temen els seus adversaris i els centrals alemanys començassin el seu calvari davant Torres.

"El Niño" va ressorgir en el partit decisiu per posar en evidència els mals del centre de la defensa alemanya, on el madridista Metzelder i Mertesacker aporten tants centímetres com poca cintura i velocitat.

Primer va ser una rematada de cap al pal, després d’una passada de Sergio Ramos (m.22), i onze minuts després n’hi va haver prou que Xavi li posàs una pilota entre les línies perquè Torres avançàs Espanya amb una jugada personal marca de la casa i superàs Lahm i la lenta sortida de Lehmann (m.33).

Gairebé a continuació David Silva no va enganxar bé una volea a una pilota que li havia servit en safata Iniesta i va començar la festa espanyola perquè, amb Ballack més pendent de ficar-se en disputes de carrer, Alemanya no va trobar la manera de reprendre el control i va saludar el descans amb alleujament.

Segon acte
La resposta de Loew va ser donar encara més centímetres a la defensa, amb l’entrada de Marcell Jansen per Lahm, però Espanya va continuar sumant ocasions, amb xuts de Xavi i Silva, per la qual cosa va decidir canviar d’esquema.

Amb Kevin Kuranyi com a segona punta, Alemanya va recuperar la iniciativa i la selecció espanyola va passar els seus pitjors moments, va cedir al joc aspre germànic i Silva va poder guanyar-se l’expulsió per un cop de cap a Lukas Podolski.

Luis, que poc abans havia fet entrar al terreny de joc Xabi Alonso per tapar la via ofensiva alemanya, reaccionà tot seguit. Va treure Silva i féu entrar Santi Cazorla.

No sense ensurts, perquè davant un equip alemany sempre convé estar ben alerta, Espanya va anar tranquil·litzant el seu joc, va crear alguna ocasió més, com una pilota d’Iniesta que va treure Torsten Frings sota pals, i va acabar per apagar la flama germànica.

La selecció de Luis va ser conscient, llavors, que no se li podia escapar el títol, que podria dedicar a l’afició un triomf que canvia la història. Una victòria en color, que introdueix el futbol en l’onada triomfadora de l’esport espanyol, que eleva a l’altar un grup de joves que va saber fer realitat un somni. Quan el col·legiat del partit, l’italià Roberto Rosseti, xiulà el final del matx esclatà l’eufòria entre els jugadors, l’afició i les personalitats espanyoles que poblaren la llotja de l’estadi Ernst Happel. El porter i capità de la selecció espanyola, Iker Casillas, fou qui recollí el trofeu de l’Eurocopa i elevar-lo al cel de Viena. Espanya ja és campiona.