L'exciclista danès i actual director esportiu del Team CSC, Bjarne Rijs, va admetre ahir que s'havia dopat entre 1993 i 1998, dates entre les quals guanyà el Tour de França de 1996, tot i que no se sentia orgullós d'aquella victòria.
L'assumpte, que esclatà a principis de mes amb les revelacions de Jeff D'Nont, massatgista de l'antic Telekom, continua creixent. En una setmana, cinc excorredors d'aquella formació confessaren la seva culpabilitat i dijous, Erik Zabel, un velocista de prestigi i encara en actiu en el Team Milram, es convertí en un nou culpable.
Tots aquests esdesveniments desencadenaren ahir la declaració de Rijs, el més il·lustre de tots fins ara, per la seva condició de guanyador del Tour de França de 1996, recordat per ser el darrer de Miguel Indurain i on també aparegué la figura de Jan Ullrich.
Fins ara havien estat gregaris d'aquell equip, ara conegut com T-Mobile, d'un guanyador d'etapes a l'esprint, i la confessió del danès fa un nou gir, ja que implica un guanyador del Tour.
«He provat el dopatge i he pres EPO. He comès errades i m'agradaria disculpar-me», assenyalà Rijs, que aclarí que ho va fer des de 1993 i fins 1998.
«El meu jersei groc està en una caixa de cartó. Els organitzadors seran benvinguts si vénen i el se'n duen», digué el danès.
«Vaig treballar dur per aconseguir els meus resultats quan era ciclista en els anys 90, ho vaig fer dia i nit, i vaig sacrificar molt per estar amb els millors. En aquest temps, la perspectiva del dopatge i la preparació era equivocada. Això significa que vaig fer coses que no hauria d'haver fet i que lament des d'aquell moment», indicà Rijs.
L'ara director esportiu del CSC reconegué que «per les declaracions a Alemanya respecte del Telekom» s'ha vist obligat a fer un pas endavant «en relació a la meva implicació» i que s'havia decidit «per dues raons».
«Faig això per mantenir l'objectiu a la feina que estam fent per mantenir el ciclisme en la perspectiva correcta: les grans passes que hem fet per lluitar contra el dopatge i la fórmula que hem emprat per aconseguir que els equips facin el correcte», apuntà.
Rijs assegurà que ara a l'hora de parlar de dopatge s'ha de fer «des del present i no per les errades del passat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.