TW
0

El vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Carod-Rovira, assegurà ahir que el president del Comitè Olímpic Internacional (COI), Jacques Rogge, no obstaculitzarà la seva iniciativa de crear uns jocs internacionals de països sense Estat. «Al president del COI li sembla una iniciativa positiva, perquè se situa en el mateix terreny que els Jocs de la Commonwealth i els de la Francofonia», per la qual cosa «no es fa competència» al moviment olímpic, declarà Carod-Rovira després de la seva reunió amb Rogge a la seu del COI, a la qual també acudí el seu president honorífic, Joan Antoni Samaranch. El polític català presentà la seva proposta al responsable del COI -amb el qual els jocs proposats no tendrien gens de relació- «perquè no hi posi obstacles» i, segons declarà després de la reunió, «això ja ho tenim garantit».

Entre els que podrien participar en els «Jocs de Països Esportius Europeus OPEN», la primera edició dels quals seria en principi a Barcelona l'any 2010, s'hi troben Escòcia, Estònia, Nigèria o algun dels 53 «països esportius» identificats per les autoritats de la Generalitat catalana. La característica comuna de tots ells és tenir una població de devers 2'5 milions d'habitants i una pertinença mitjana a 12 federacions internacionals. Tal com havia fet hores abans a Barcelona el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, Carod-Rovira justificà que després de la reforma de la Carta Olímpica, l'any 1997, només els Estats Units poden participar en els Jocs Olímpics, mentre que abans hi entraven tots els «països esportius».

«Acollint-se a aquest concepte previ, Catalunya, com a 'país esportiu', vol impulsar uns jocs on pugui competir en l'àmbit internacional amb altres 'països esportius' que no tenen Estat propi», explicà el conseller. Segons Carod-Rovira, aquest esdeveniment -al qual Catalunya destinaria inicialment 200.000 euros per a la formació d'atletes- «seran viables i atractius» quan s'aconsegueixi un bon nombre de participants. El moviment olímpic reconeix tretze 'països esportius': Aruba, les Bermudes, les illes Caiman, les illes Cook, Guam, Hong Kong, les Antilles Holandeses, Palestina, Puerto Rico, la Samoa Americana, Taiwan, les illes Verges Britàniques i les Americanes.

A parer del polític, «la incidència de la geografia política en el moviment olímpic no lleva importància a la realitat de molts de països que, tot i no tenir sobirania política, gestionen el seu esport mitjançant federacions esportives pròpies i tenen competències» en aquest sentit. Encara que les autoritats catalanes han tingut «contactes tímids» amb altres entitats, «ara és el moment de començar a establir converses amb països d'Europa i de fora», explicà el polític, segons el qual «els païos esportius, corresponents a països no sobirans, són una realitat creixent en un món cada dia més interrelacionat». «No volem que siguin uns jocs de segona regional -assegurà-, sinó seriosos i atractius i en els quals puguin tenir cabuda alguns esports no olímpics, com el motociclisme i l'automobilisme». Finalment el portaveu del PP al Parlament, Francesc Vendrell, qualificà de «broma» realitzar uns jocs esportius entre països sense Estat i acusà Carod de «confondre els interessos d'ERC amb els dels ciutadans».