L'era de la família Asensio ja és història

La venda d'accions del Grup Z a Vicenç Grande posà fi a 11 anys de relacions amb el Mallorca

TW
0

La compra de les accions del Grup Z per part de Vicenç Grande posaren el punt i final a onze anys de relació de la família Asensio amb el Reial Mallorca, durant els quals el club illenc ha experimentat la transformació més important de la seva història, que li ha permès consolidar-se a Primera Divisió, on ha militat les darreres deu temporades. La batalla pels drets audiovisuals del futbol fou l'excusa perfecta per al president del Grup Z, Antonio Asensio, per a iniciar les accions que el durien a convertir-se el 15 de juny de 1998 en el propietari del Reial Mallorca.

La primera passa fou la concesió d'un crèdit a Bartomeu Beltran, qui el 22 d'agost de 1995, mitjançant la seva empresa Vita Planning, adquirí per 100 milions de les antigues pessetes 271.277 títols de propietat del Reial Mallorca, que representaven el 83,47 per cent del capital social. El doctor Beltran fou el president mallorquinista entre les temporades 1995/96 i 1997/98, en les quals Asensio es mantenguí en un segon pla. Amb la decepció de la final de Copa del Rei, perduda davant el Barcelona a l'estadi de Mestalla encara fresca, va tenir lloc la ja històrica roda de premsa a l'Hotel Melià de Mar del 15 de juny de 1998 en què Antonio Asensio féu pública la compra del paquet d'accions de Beltran i anuncià que el Mallorca passava a ser propietat del Grup Z amb més del 99 per cent de les accions. Per primera vegada en la història del club, el Mallorca no estava en mans dels mallorquins, encara que Guillem Reynés passàs a ocupar el càrrec de president.

Malgrat la mort d'Antonio Asensio el 20 d'abril del 2001 a causa d'un tumor celebral, la seva família continuà sent màxima accionista del conjunt balear fins a l'ampliació de capital que posà en marxa el club el mes de desembre de 2001, xifrada en 393.262 milions de pessetes i que representà el desembarc dels empresaris mallorquins al consell d'administració del Reial Mallorca. La conquesta de la Copa del Rei davant el Recreativo de Huelva el 28 de juny del 2003 marcà el final de l'era Asensio en l'accionariat principal. En total foren vuit anys d'èxits esportius i de dèficit econòmic.

El procés de mallorquinització del club culminà el 22 d'agost del 2003 amb una nova ampliació de capital per valor de 18 milions d'euros i la presentació del nou Consell d'Aministració, encapçalat per Bartomeu Cursach com a principal propietari i integrat per inversors mallorquins. Primer amb Cursach com a màxim accionista i després amb Vicenç Grande, el Grup Z volgué mantenir una participació en el club que representava 20% de les accions.

Dilluns passat, l'actual president, Vicenç Grande, posà punt i final a aquest vincle amb en adquirir les seves participacions, en el marc d'una nova operació d'ampliació de capital. Amb la família Asensio en el poder, el Reial Mallorca visqué els millors anys de la primera etapa d'Héctor Cúper, es féu un nom a Europa, ornamentà les seves vitrines amb el trofeu més important conquerit fins ara i inaugurà la ciutat esportiva de Son Bibiloni que du el nom del president del Grup Z.