Barberè, molt centrat en la seva feina, dedicà tota la jornada a posar a punt la seva moto i, sobretot, segons ell mateix explicà, a cercar els millors pneumàtics per a una correguda que sol ser bastant complicada per la calor forta, tot i que el canvi de dates de la prova, d'octubre a abril, ha minimitzat molt aquest inconvenient.
Només Hèctor Barberà aconseguí rebaixar l'anterior rècord de Jorge Lorenzo, que amb el pilot de San Marino Alex de Angelis (Aprilia) fou qui dugué el pes de la jornada de proves quant al ritme marcat. Així, foren ells els qui encapçalaren la classificació quasi en tot moment.
El primer que marcà un gran temps fou Alex de Angelis, que tingué problemes amb el mateix Barberà, perquè considerava que el valencià l'havia molestat sensiblement en una volta cap a l'esquerra, però l'incident quedà reduït a una anècdota perquè encara falta gairebé mitja hora de temps real d'entrenament.
Jorge Lorenzo no es torbà a tornar a la situació que més li agrada, la d'encapçalar la classificació, però mancava encara allò millor de l'entrenament. Va ser en les darreres voltes quan diferents pilots, aprofitant la velocitat dels seus competidors per guanyar el màxim de temps possible, aconseguiren els seus millors registres.
Així, fou com un grapat de vegades Hèctor Barberà rebaixà el seu temps, ja que se'l pogué veure darrere la mota d'Alex de Angelis més temps del que hauria desitjat el pilot de San Marino. La circumstància fou aprofitada per Barberà, que acabà superant per tres dècimes de segon el mallorquí Jorge Lorenzo, el seu immediat perseguidor, que marcà el seu millor temps en la s darrera volta i per tres mil·lèsimes relegà el pilot de San Marino al tercer lloc.
Deora ells, en la primera línia provisional, s'hi va situar l'argentí Sebastián Porto, que sembla que ha trobat el camí per a l'evolució de la seva Honda oficial, la mateixa que la temporada passada va fer campió el català Daniel Pedrosa.
Fins ara, Porto no havia pogut treure el màxim potencial de la seva Honda, però ara, en el complicat i tècnic recorregut de Qatar, el pilot de Rafaela pareix que ha trobat la manera de fer via, ja que de ben dematí aconseguí el cinquè millor temps i durant l'horabaixa rebaixà aquest registre més de dos segons per col·locar-se quart. Una gran progressió.
El millor dels pilots espanyols no oficials de la cilindrada fou Artur Tizón, ja que el castellonenc col·locó la moto Honda RS de l'equip de Raúl Romero en la setzena plaça, però amb un temps molt allunyat dels homes de referència, gairebé tres segundos, cosa que demostra amb claredat les diferències entre les motos oficials i les de la resta d'integrants de la categoria del quart de litre.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.