Antich negociarà a Madrid perquè els premis hípics no paguin IVA

L'Institut de l'Esport Hípic considera improcedent abonar l'impost

TW
0

El secretari general del PSIB-PSOE, Francesc Antich, negociarà amb el ministre d'Economia i Hisenda del Govern central, Pedro Solbes, la supressió de la subjecció a l'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) de les quantitats cobrades en concepte de premis que l'Institut de l'Esport Hípic de Mallorca atorga als guanyadors de les curses de trot disputades a l'hipòdrom de Son Pardo.

Aquesta actuació d'Antich a Madrid respon al fet que l'Institut de l'Esport Hípic, que anualment, a través de l'hipòdrom, destina una partida per al pagament dels premis, considera improcedent que els propietaris de cavalls que cobrin premis per guanyar corregudes hagin de pagar, a més del corresponent IRPF, el 16% d'IVA.

El president de l'Institut, Nicolau Tous, i el mateix Antich ja han fet la primera passa en informar de la situació la Comissió d'Hisenda del Congrés. L'Institut exposa en el seu escrit d'al·legacions que «es dóna a entendre per part de la Direcció General de Tributs que la participació en una cursa per part d'un propietari de cavalls implica una prestació de serveis del propietari a l'hipòdrom, i que aquest darrer paga els serveis de participació al propietari del cavall mitjançant un premi econòmic, diferent en cada cas segons el lloc en el qual s'hagi classificat. Aquest criteri dóna lloc que el propietari del cavall, cada cop que guanya un premi, hagi de presentar una factura a l'hipòdrom en concepte del servei prestat en la cursa, repercutint el 16% d'IVA».

L'Institut considera que aquesta interpretació presenta diferents incongruències i dubta de la subjecció d'aquesta pràctica a l'IVA, ja que no s'ajusten al seu fet imposable, perquè es «plasma una contractació per serveis de participació en cursa de cavalls, fet no inclòs en les nostres normes internes, estatutàries o pressupostàries».

Per contra, consideren més factible que l'hipòdrom cobri una taxa per la participació en les curses, que es podria enquadrar dins l'anomenada «matrícula de curses».

Així les coses, seria l'hipòdrom que cobra la taxa i que organitza la cursa el prestador del servei i qui rep el servei és el que participa en les curses. Aquest darrer, si guanya, tributarà en l'IRPF, però no com el resultat d'una activitat econòmica, sinó com a resultat d'haver obtengut un premi. La institució mallorquina confia que les negociacions arribin a bon port.