La publicació de les obres completes de Gabriel Alomar (Palma 1873-el Caire 1941) passa per un moment complicat. L'estiu passat, aparegué el volum primer de la sèrie que publica l'editorial Moll i que, en realitat, fou el tercer a sortir a llum. S'hi aplegaven els articles d'Alomar a la premsa mallorquina anteriors a l'any 1905. Des de llavors no s'ha aconseguit treure al carrer cap altre volum perquè «hi ha una ingent tasca d'investigació que s'ha de dur a terme per poder continuar avançant en aquest projecte», explicà ahir a Francesc Moll a Diari de Balears.
Precisament per dur a terme tals investigacions, es va subscriure un conveni de col·laboració entre el Consell de Mallorca, Sa Nostra i la Universitat de les Illes Balears, a fi de publicar aquestes obres completes i també les de Miquel dels Sants Oliver. En un acord posterior amb el Gremi d'Editors, s'acordà que les d'Alomar serien publicades per Moll i les d'Oliver per Lleonard Muntaner. En el conveni s'hi especificava que l'edició dels textos d'Alomar seria dirigida per Pere Rosselló Bover, professor de la UIB.
En aquells moments, l'àrea de Cultura del Govern balear es trobava en mans de Damià Pons, el qual explicà que la intenció era «dotar Mallorca d'obres que, des del punt de vista editorial, tenen un caràcter d'infraestructura mínima per al coneixement i per al desenvolupament de la nostra cultura».
Els altres dos volums que s'han tret fins ara, el segon i el tercer de les obres completes inclouen l'assaig El futurisme i altres assaigs i els articles publicats en El poble català entre els anys 1904 i 1906; i els articles apareguts amb la signatura de Fòsfor en la secció titulada Sportula, de 1907 a 1908 i també en El poble català, de manera respectiva.
Es podria pensar que amb l'aparició d'aquests tres toms, el projecte per editar aquests escrits es troba ben encarrilat. Però només n'ha sortit una mínima part. I és que Alomar també va escriure articles a La veu de Catalunya, Ilustració Catalana, Catalònia, Nova Palma, Bolletí de la Societat Arqueològica Lul·liana,La Veu de Mallorca, La campana de Gràcia,L'esquella de la Torratxa -investigada per Margarida Casacuberta-, Sóller, La publicitat,La Almudaina, La Ultima Hora, El Día (entre 1921 i 1936), El Obrero Balear, El Imparcia,El Idea, España, El So, La Nación -estudiada per Pilar Arnau-, La Aurora Socia, Cuba, La Libertad, El ideal Gallego, i Le Journal d'Egipte, entre altres publicacions.
Per tot plegat, resulta més necessari que mai impulsar els projectes de recerca dels estudiants i dels professionals que han d'ajudar a fixar en volums de fàcil consulta i a disposició de tots els ciutadans el corpus creat per Alomar, un corpus al qual s'ha d'afegir el material dels seus llibres publicats i el que es pugui trobar en el fons conservat a Madrid.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.