El Mallorca diumenge a Son Moix començà l'escalfament previ al partit contra el Getafe amb ritme de rock dur. El prepador físic, Juan Manuel Alfano donà l'ordre de picar play a un CD de 6 cançons. Vint minuts de duració bastaren per motivar els jugadors que sortiren al terreny de joc com a 11 lleons per aferrar-se a la Lliga. Donà resultat.
D'aquesta manera s'obrí un debat sobre la transcendència i importància de la música sobre els futbolistes minuts abans de jugar un partit trascendental. El director del conservatori de música, Miquel Estelrich exposa la importància de la música pel rendiment de la persona però creu que «la rellevància que si li ha donat ha arribat a extrems desproporcionats».
La musicoteràpia és un àrea del coneixement científic que empra la música per millorar el funcionament físic, psicològic, intel·lectual i conductual de les persones. Per tant, segons Estelrich «la musicoteràpia produeix reaccions i estímuls diferents en cada persona, i no es pot aplicar a la lleugera, han de ser especialistes amb formació acadèmica».
Aquesta disciplina s'imparteix a les universitats en forma de postgrau; és a dir, normalment només hi accedeixen des de llicenciatures com pedagogia, logopèdia i medicina. Fa 50 anys que s'estudia amb profunditat amb estudis científics a països com Anglaterra i Àustria. Als Estats Units hi ha 67 universitats que es dediquen exclusivament a formar musicoterapeutes. Estelrich afirma que «a qualsevol cosa no la podem anomenar musicoteràpia ja que és una ciència; i és seriosa».
En aquesta ocasió les cançons que el cos tècnic va escollir eren temes reconeguts com We will rock you de Queen, Livi'n on a prayer de Bon jovi o l'oportú Hig way to hell -camí a l'infern- de AC/DC. Miquel Estelrich assegura que «la música més adequada per motivar a un professional damunt el terreny de joc són els càntics i els aplaudiments de l'afició i que un entrenador pot creure que una oració o una arenga motiva més que qualsevol cançó».
Així mateix Estlerich comenta que «la música s'ha de sentir en un marc i espai físic i temporal propici; avui en dia la utilitzam per qualsevol ocasió i l'escoltem a tot arreu. Arriba a cansar». Al futbol espanyol hi ha precedents melòdics als estadis. A Mestalla, camp del València CF surten bandes de música locals, i el RCD Mallorca quan jugava a Tercera divisió en alguns partits contratà un conjunt musical al gol sud perquè animàs el Lluís Sitjar. Estelrich confirma que «era insoportable, ja que la gent sortia amb el cap com una olla».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.