Guerra oberta entre federacions a Fresno

La Catalana acusa l'Espanyola de racisme i acudirà al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport de Lausanna

TW
0


La Federació Catalana de Patinatge (FCP) acudirà segurament al Tribunal d'Arbitratge de l'Esport (TAS) de Lausanna (Suïssa) per recórrer contra les resolucions de la Federació Internacional d'Esports de Patinatge (FIRS) que han rebutjat la seva admissió en aquest organisme internacional, en què, en paraules del president de la FCP, Ramon Basiana, s'han obert «unes ferides que tardaran a cicatritzar» amb la Federació Espanyola de Patinatge (FEP). «Avui he entès per què la premsa anglesa parla de racisme en l'esport espanyol. El que s'ha viscut aquí ha estat un acte de racisme contra els catalans i contra Catalunya. Aquesta gent no es mereix organitzar uns Jocs Olímpics», afirmà Basiana en una roda de premsa oferida minuts després que l'assemblea rebutjàs l'admissió de l'FCP, que no tingué opció de defensar els seus arguments, la qual cosa provocà un enfrontament amb els representants de la FEP.

Basiana assegurà que l'actitud de la Federació Espanyola «ha fet mal al patinatge i tardarem temps a cicatritzar aquestes ferides». «Arribarem als acords que facin falta amb l'Espanyola perquè per sobre de tot estan els esportistes, però que sàpiguen que, per l'esquena i a traïció, han donat una punyalada al patinatge. Al final, ho pagaran perquè qui sortirà perjudicat és el patinatge estatal». Juntament amb Basiana, comparegueren el secretari general de l'Esport de la Generalitat, Rafel Niubó; l'advocat belga Jean Louis Dupont, que defensa l'FCP en el procés; i després se sumà el ja expresident de la FIRS, Isidre Oliveras de la Riva. Oliveras assegurà que l'FCP «té en les seves mans eines jurídiques per acudir al TAS, on la FIRS no té res a fer perque els fets han de ser declarats de nul dret».

Així mateix, s'oferí per ajudar la Federació Catalana, «perquè en definitiva és la meva federació». Oliveras, qui no presidí l'assemblea en el moment de la votació ja que havia dimitit minuts abans, afirmà que «hi ha pocs articles que no s'hagin violat en 10 minuts, s'han violat gairebé tots».

Per la seva banda, l'advocat belga Jean Louis Dupont, famós pel 'cas Bosman', també denuncià la «clara violació» dels estatuts de la FIRS i es mostrà optimista davant les opcions que prosperi el possible recurs davant el TAS, principalment pel precedent d'admissió de la Federació de Gibraltar de Futbol com a membre de la UEFA. El procés podria allargar-se durant uns sis o vuit mesos. «En dret cal ser prudents i no puc dir al cent per cent que el nostre cas hagi de seguir el mateix camí, però és un precedent molt sòlid al nostre favor», digué Dupont, qui assegurà que la voluntat de Catalunya de tenir seleccions pròpies és una «causa justa» i una «concepció moderna de la ciutadania», després d'exposar que «ningú fa 50 anys hagués acceptat el concepte que un Estat deixàs de tenir una moneda pròpia», i que ara pot passar el mateix amb la representativitat d'un Estat mitjançant l'esport.