Samuel Etoo, després d'unes llargues negociacions, fou presentat al Camp Nou i avui ja és tot un ídol a Barcelona.

TW
0

Ignasi Esteva, català de naixement i barcelonista de tota la vida, va arribar al consell d'administració del Reial Mallorca, com la immensa majoria dels seus membres, de la mà de Ramon Rosselló, màxim responsable de Bancaja a les Illes Baleares. Avui, Esteva és tan mallorquinista com qui més, com quedà demostrat durant les negociacions per traspassar Samuel Etoo al FC Barcelona. Dilluns passat, Esteva revelà a M7-Televisió de Mallorca els detalls de la venda de Samuel Etoo, una operació peculiarment enrevessada perquè hi estaven implicats directament Barcelona i Reial Madrid.

Les negociacions estaven estancades, ja que el futbolista havia manifestat reiteradament la seva voluntat de fitxar pel Barcelona, i Florentino Pérez, que no podia oferir una fitxa al futbolista -ja té les places d'estrangers cobertes-, pretenia evitar que acabàs en el club català. Es decidí així mantenir un primer contacte al més alt nivell entre els clubs implicats. Va tenir lloc el 21 de juliol.

Joan Laporta i Sandro Rossell es desplaçaren fins a Palma -coincidiren, per cert, amb Jordi Pujol a l'avió- i es reuniren amb Florentino Pérez -era de vacances amb ePitina amarrat a Puerto Portals- i Mateu Alemany. La cimera, que va tenir lloc al Maricel, fou un complet fracàs.

L'actitud de Floro -així anomenen el president del Madrid- indignà Joan Laporta, que a més a més retornà a Barcelona amb la sensació que Alemany vestia també la camiseta blanca. S'equivocava, però encara no ho sabia. Les conclusions de la reunió feien pensar que l'operació era ja impossible, mentre que al Mallorca creixia la idea que s'haurien de «menjar» Etoo, amb la conseqüent fitxa i la pèrdua d'ingressos prevists per la seva venda.

Esteva crida Faus
Un dia després, Mateu Alemany parlà amb Ignasi Esteva perquè intentàs obrir una nova via de diàleg. Esteva telefonà el 23 de juliol al seu amic Xavier Faus, directiu del FC Barcelona, que li va fer saber que Laporta s'havia oblidat ja de la possibilitat de fitxar Etoo. Després de moltes paraules, Ignasi Esteva es desplaçà a Barcelona el 27 de juliol per reunir-se amb Xavier Faus amb el compromís que el president blaugrana s'incorporaria a la reunió si es veien possibilitats reals d'arribar a un acord. Així va succeir, i una vegada que Esteva va convèncer el Barcelona de la voluntat real del Mallorca de traspassar Etoo i just abans de començar a parlar de doblers, s'incorporà Laporta a la reunió, que va tenir lloc al Reial Club Tennis Barcelona. Passades les tres del matí, Esteva, que estava facultat per Alemany per arribar a un acord, es donaren la mà i tancaren la negociació en els vint-i-un milions d'euros. Eren més de les tres de la matinada i, just acabar, Esteva marcà el telèfon d'Alemany, que esperava des de feia hores la cridada. El president del Reial Mallorca es mostrà eufòric. L'endemà al matí, Ignasi Esteva viatjà des de Barcelona a Màlaga per raons professionals -és segur que no s'entrevistà amb Antonio Asensio-. El Barcelona havia de formalitzar la seva oferta per escrit -via fax- perquè el Mallorca pogués transmetre al Reial Madrid que tenia, com se sap, dret de tanteig. Però sorgí una primera dificultat quan Joan Laporta exigí, abans d'enviar per escrit la seva oferta, que Mateu Alemany enviàs una carta al Barcelona mostrant la seva predisposició a continuar negociant. El president del Mallorca no ho va voler fer -amb bon criteri-. La negociació semblava així, altre cop, quedar estancada. Finalment, i amb el consentiment d'Alemany, Ignasi Esteva, com a membre del consell d'administració del Reial Mallorca, envià una carta, via e-mail, al directiu Xavier Faus en la qual li comunicava oficialment que el Reial Mallorca estava disposat a tornar a obrir les negociacions. Finalment, el FC Barcelona enviava l'oferta per Etoo per escrit oferint 21 milions d'euros, que pagaria en quatre anys. Ara bé, el Barça es garantia el descompte dels pagarés i assumia les despeses corresponents. Era el vint-i-nou de juliol i el consell d'administració, reunit a l'estadi de Son Moix, donà el vistiplau a l'operació.

El fax
Ignasi Esteva va veure com des del Mallorca s'enviava el fax al Barcelona acceptant l'oferta i, mentre els seus companys de junta partien a sopar, es dirigí cap al seu domicili particular a Cala Rajada. Era ja ben a prop de Capdepera quan sonà el mòbil. Era Xavier Faus, que li demanà per què no enviaven el fax. Esteva no s'ho podia creure, ja que havia vist personalment com l'enviaven. Telefonà a Alemany i, finalment, quedaren que el president del Reial Mallorca cridaria personalment Laporta i li diria que acceptaven l'oferta i que al dia següent rebria el fax. Així succeí. Però perquè Samuel Etoo es pogués vestir de blaugrana faltava encara que el Madrid no tantejàs l'operació. Alemany tenia el convenciment que el Madrid intentaria quedar-se amb el futbolista i l'operació, davant la negativa del futbolista a ser cedit pel conjunt blanc a un altre equip, tornaria a quedar bloquejada. Així, Esteva contactà amb Joan Laporta per intentar convèncer el president blaugrana de la necessitat que incrementàs la seva oferta. Laporta, que inicialment estava disposat a pagar quinze milions d'euros fixos més cinc en funció de resultats, comptava ja amb el vistiplau de la seva directiva per arribar als 21 pactats. Laporta demanà temps a Esteva per repensar l'operació. Durant cinc eterns minuts es va convèncer que el seu nou projecte esportiu necessitava Etoo. Telefonà a Esteva i li contestà que estava disposat a arribar als vint-i-quatre milions d'euros, però que necessitava tenir la seguretat que el Madrid no tantejaria. Aleshores, la intervenció de Mateu Alemany fou decisiva. Va convèncer el seu amic Florentino Pérez que si el Barça oferia 24 milions d'euros no havia de tantejar l'operació. Laporta tornà de la gira asiàtica i confiava a poder presentar immediatament el futbolista, però es trobà que el Madrid reclamava també el contracte a Etoo. Finalment, com se sap, el Madrid no tantejà l'operació i Samuel Etoo fitxà pel Barcelona.