Justin Gatlin, el «tapat» de la terna de velocistes nord-americans en els Jocs, arrabassà a Maurice Greene el títol olímpic de 100 metres amb la millor marca de la seva vida (9.85) i dominant una correguda delirant en totes les seves fases.
Greene, que pretenia recuperar la seva autoritat en el desordenat panorama de l'esprint universal, es trobà amb dos joves que el relegaren al tercer esglaó del podi. Francis Obikwelu, portuguès d'origen nigerià de 25 anys, superà el rècord d'Europa amb 9.86 i també el campió olímpic de Sydney.
Gatlin, de 22 anys, no és tan expressiu com Shawn «Guepardo» Crawford, ni tan desafiant com Greene, però a la final sabé estar més concentrat per treure profit de la seva explosiva sortida. Crawford i Gatlin, companys d'entrenaments amb Trevor Graham, se saludaren abans de la gran correguda i intercanviaren mirades de complicitat mentre Green feia vida a part, allunyat per uns metres del seus dos compatriotes.
Els espectadors que omplien l'estadi es llevaren la tensió fent l'ona abans de la sortida. Shawn Crawford, el portuguès Francis Obikwelu i Asafa Powell ocupaven els carrers centrals (4, 5 i 6). El campió olímpic, Greene, sortia en el sisè, Galtin en el segon i el campió mundial, Kim Collins, quedava relegat, com a París, a l'extrem, vora l'herba.
No hi hagué sortides nul·les. Gatlin es posà ràpidament en acció i cobrà un petit avantatge sobre Obikwelu, de més envergadura que el nord-americà. El portuguès el pressionà al final, però li faltà un metre. Una sola centèsima els separà a l'arribada.
La medalla de plata i el rècord d'Europa, que esborra de les llistes els 9.87 del britànic Linford Christie i Dwain Chambers, són un brillant consol per al velocista ibèric. La cursa de Gatlin, que va estar a punt de patir una seriosa travelada el 2002 quan donà positiu per un medicament prescrit pel metge, arribà al seu cim a Atenes, sobre la mateixa pista en la qual Greene establí un rècord mundial amb 9.79.
La resta de la jornada no tingué la intensitat de la final dels 100 metres, però també hi hagué moments dramàtics. Mizuki Noguchi fulminà la britànica Paula Radcliffe, plusmarquista mundial, i guanyà la marató amb un temps de 2h26:20 sota una calor intensa. La temperatura de 35 graus convertí la correguda de marató en un infern sobre asfalt i gran part dels participants feren les pitjors marques de la seva vida.
Naoko Takahashi, campiona olímpica a Sydney que no fou seleccionada per a Atenes, trobà successora en la seva compatriota Noguchi i l'atletisme japonès continua enfilat al podi olímpic de marató. No l'ha deixat des de Barcelona 92. Onze segons després que Noguchih entràs arribà la kenyana Catherina Ndereba i, posteriorment, ho va fer la nord-americana Deena Kastor.
En triple salt, Christian Olsson, campió d'Europa i del món, consolidà la seva hegemonia amb el títol. La seva marca de 17,79 metres el confirma com a successor del britànic Jonathan Edwards. Oprea guanyà la medalla de plata amb 17,55 i el rus Danila Burkeya fou bronze.
En altura, l'or fou per al suec Stefan Holm amb una marca de 2,36. A dos centímetres quedaren el nord-americà Matt Hemingway, el txec Jaroslav Baba i el també nord-americà Jamie Nieto, però aquest no pogué penjar-se medalla pel seu pitjor concurs. A la final de martell, l'hongarès Adrian Annus fou or amb 83,19 per davant el japonès Koji Murofushi (82,91) i el bielorús Ivan Tikhon (79,81).
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.