TW
0

Lance Armstrong, del conjunt US Postal, sentencià el seu sisè Tour consecutiu, una fita no aconseguida mai fins ara, després d'imposar-se en la setzena etapa de la ronda francesa, una cronoescalada de 15'5 quilòmetres disputada entre Bourg d'Oisans i l'Alpe d'Huez, amb un temps de 39 minuts i 41 segons.

Armstrong, que sumà el seu tercer títol d'etapa en aquesta edició, doblà a tres quilòmetres de l'arribada l'italià Ivan Basso, que sortí dos minuts abans, i avantatjà d'1:01 l'alemany Jan Ullrich, segon al cim mític.

Al llarg de les 21 voltes de l'Alpe d'Huez l'estampa va ser la mateixa que altres vegades. Un Armstrong amb una pedalejada rodona, plàstica i regular. Ullrich, en canvi, anava més lent i amb la boca oberta i les mans endavant en posició triatlètica.

El resultat va ser també idèntic. El motor dièsel de l'americà guanyà el pols al de benzina de l'alemany. Enmig hi quedà atrapat un Ivan Basso agotat i que va veure en les darreres rampes com la locomotora americana el superava.

Abans, Santos González, brillant, havia marcat el millor temps en l'arribada fins a l'exhibició de l'escuder portuguès d'Armstrong, Azevedo, imitador d'Heras, que el decantà del primer lloc de la taula.

El portuguès havia vist que només Ullrich i Kloeden el miraven per davant als punts intermedis dels quilòmetres 9'5 i 12'5. Però arribà el coet del Postal per esborrar totes les plusmarques al seu pas. Quaranta segons a Ullrich en la primera fita, 56 en el segona i 1:01 en l'arribada. Matemàtica pura en un producte que sembla sorgit del laboratori. Tots els rivals presenciaren l'exhibició del virtual campió de París. Tomada la resistència espanyola, preocupat Basso per defensar el subcampionat i renascut Ullrich, tard, no hi ha traves, llevat de la física, possibles.

A més hem de pensar en la la tradició, la qual assenyala que qui surt vestit de groc d'Alpe d'Huez guanya la cursa. Aquí hi ha els exemples de Coppi, Hinault, Fignon, Delgado, Indurain, Ullrich o el mateix Armstrong el 1999 i el 2003. Com el gran Fausto Coppi, Lance guanyà després de les 21 voltes i ho farà, també com ell mateix el 2001, en els Camps Elisis.

L'americà va treure 1:01 a Ullrich, 1:41 a Kloeden; 1:45 a Azevedo; 2:11 a Santos González, cinquè; 2:23 a Basso, vuitè; 2:27 a Sastre, desè i 3:41 a Mancebo, vint-i-quatrè.

Però no tot va ser negatiu per als espanyols. Santos González, del Phonak, aconseguí una meritòria cinquena posició a 2:11. Carlos Sastre va entrar a 2:27 i el vencedor de la darrera Vuelta, Roberto Heras, va perdre 5:47 i un dia més demostrà que aquest no és el seu Tour.

A manca d'una jornada alpina, que es disputarà avui entre Bourg d'Oisans i Le Grand Bornard, 204 amb quilòmetres i cinc ports, entre aquests Glandon i la Madeleine, de categoria especial, la general queda molt més clara. Basso n'és segon a 3:48; Kloeden, tercer a 5:03; Ullrich, quart a 7:55; i Azevedo, a 9:19, supera per un segon a Mancebo, sisè. La companya d'Arsmtrong, la cantant Sheryl Crow, sospirà tranquil·la. La feina ja està gairebé tota feta.