TW
0

L'hospital de Son Dureta va informar ahir sobre la primera operació que s'ha duit a terme dins el Programa de Cirurgia Cardíaca del centre. Aquesta primera intervenció va tenir com a protagonista una nina de sis dies d'edat, afectada per una anomalia congènita complexa anomenada ectopia cordis. Aquesta malformació es defineix per una posició anormal del cor fora de la caixa toràcica.

El gerent de l'hospital de Son Dureta, Carles Ricci acompanyat de la cap del servei de Pediatria, la doctora Juana Maria Roman i el cap de servei de Cirurgia cardíaca, Oriol Bonnín, explicaren el procediment que va ser necessari per a la intervenció de la menuda. El primer pas va ser la recol·locació del cor dins la cavitat toràcica. Seguidament, l'equip format per membres del servei de pediatria i de cirurgia cardíaca repararen el pericardi i el reforç següent de la paret toràcica. Per finalitzar el procés, l'equip sanitari va corregir l'hèrnia umbilical que també li provocava la malformació.

La nina, que va ser intervinguda el passat dia 22 de març, va estar ingressada 3 setmanes a la Unitat de Cures Intensives de Neonatologia i va ser donada d'alta 34 dies després del seu naixement. Actualment, segons explicaren els responsables de l'hospital de referència, es troba asintomàtica.

Amb aquest cas s'inicia el Programa de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica, que es realitza «en estreta i eficaç col·laboració» amb el servei de Pediatria, especialment Neonatologia i el Servei d'Anestèsia de l'hospital. A Balears es calcula que es produeixen entre 76-95 cardiopaties congènites anuals, de les quals entre 23 i 38 serien susceptibles de rebre cirurgia.

Segons informaren, el desenvolupament del Programa de Cirurgia Cardíaca Pediàtrica a l'hospital de Son Dureta, «permetrà evitar el cost social, familiar i econòmic del desplaçament a altres centres hospitalaris de la península, tant als pacients com a les seves famílies, com també el postoperatori a Cures intensives i de l'estada a l'hospital fins l'alta.