TW
0

La delegació espanyola tancà la seva participació en els mundials indoor de Budapest amb un nefast balanç de zero medalles, després que en l'última jornada de competició Manuel Martínez i Marta Domínguez, dos dels valors segurs per obtenir metall, tampoc no poguessin pujar al pòdium.

D'aquesta manera, els atletes espanyols no pogueren confirmar el bon nivell de forma oferit a la passada cita en sala de Birmingham, on aconseguiren sis medalles, i les cinc de París a l'aire lliure, igualant el pitjor resultat en aquesta competició, que es remuntava a 1997.

Moltes de les esperances a la jornada final estaven posades en la palentina Marta Domínguez, una atleta habituada a donar el millor de si mateixa en aquest tipus de cites a causa del seu caràcter competidor i els argents aconseguits en els dos últims esdeveniments mundialistes.

Però en aquesta ocasió la palentina es va quedar a les portes de la medalla, ja que tan sols pogué ser quarta a la final dels 3.000 metres, en la qual es va imposar l'etíop Meseret Defar, una de les principals favorites al títol. En una final tàctica, encara que una minca lenta per a Domínguez, la fondista espanyola sempre va marxar al capdavant pel carrer interior per tal de no perdre el control, però finalment no va tenir sort i quedà fora del podi.

Per la seva part, el llançador espanyol Manuel Martínez no defensà el seu títol aconseguit a Birmingham i ni tan sols pogué pujar al pòdium, ja que acabà en cinquena posició en una prova que guanyà el nord-americà Christian Cantwell.

El de Lleó no es va trobar mai còmode, realitzà tres nuls i aconseguí un millor llançament de 20,79 metres, molt enfora de la seva plusmarca estatal en pista coberta, establerta en 21,26 el 2002.

Mentrestant, el nord-americà Cantwell, el gran favorit, va complir els pronòstics i llançà a 21,49 metres en la seva segona oportunitat per adjudicar-se amb tota autoritat l'or per davant de Reese Hoffa (21,07) i el danès Joachim Olsen.

Per un altre costat, José Antonio Redolat no va poder donar la sorpresa agradable del dia i es va haver de conformar amb el setè i penúltim lloc a la final dels 1.500 metres, on el guanyador fou el kenyà Paul Korir. L'atleta valencià no va estar al mateix nivell de les semifinals i en una cursa molt lenta, en què es va situar enmig del grup, no tingué capacitat de reacció quan Korir va donar l'empenta final.

La gran triomfadora d'aquest mundial ha estat sense cap dubte Rússia. Ahir, el quartet femení de relleus posà el colofó d'or a la participació russa, que ha sumat un total de 19 medalles (8 or, 6 argents i 5 bronzes). Tatyana Lebedeva, en triple salt, fou una de les grans protagonistes d'aquests campionats i es confirmà com la dominadora en els concursos de longitud en aconseguir el doblet i imposar-se a la prova de salt. Aquest mundial també deixen per a la història l'atleta de Moçambic Maria Mutola, que va aconseguir el seu sisè títol de 800 metres en pista coberta i deixà clar que és la gran dominadora en aquesta distància, encara que només al final pogué amb una combativa Jolanda Ceplak. La darrera jornada del mundial deixà també els triomfs de la russa Anastasiya Kapachinskaya (200 metres), el sud-africà Mbulaeni Mulaudzi (800) i el suec Christian Olsson (triple salt), igualant el rècord del món.

S'ha d'assenyalar també que l'atleta anglès Michael East, tercer en els 1.500 metres, fou finalment desposseït de la seva medalla en favor del kenyà Kenyan Laban, perquè els jutges entengueren que el britànic havia propinat un cop de colze a un rival a la recta final.