TW
0

El món del futbol s'ha commocionat davant la mort, dimarts vespre, de l'aficionat corunyès Manuel Ríos Suárez, després del partit de Copa del Rei que disputaren a l'Estadi de San Lázaro el Compostel·la i el Deportivo de La Corunya. Manuel Ríos es converteix així en la darrera víctima fins el moment de la violència en el futbol.

Els avalots causats després del partit entre els dos equips gallecs han provocat fins ara la detenció de dos homes, pertanyents a «l'àmbit radical» del Deportivo, però que no estan vinculats directament amb la mort de Ríos, sinó amb «agressions directes» al regidor del PP a Santiago, Xacobe Pérez Paz.

Així ho va confirmar el delegat del Govern central a Galícia, Arsenio Fernández de Mesa, mentre que fonts policíaques assenyalaren que els dos detinguts estan acusats d'agressió amb lesions, atemptat a l'autoritat i danys.

La mort d'aquest regidor es va produir en acabar l'encontre, quan la víctima tractà de protegir dels seguidors radicals deportivistes un nin identificat amb la camiseta del Compostel·la. Arran de la seva mediació, un individu pertanyent segons la Policia a «Riazor Blues» li va pegar «potades seques», que afectaren directament el fetge i li causaren la mort.

El delegat del Govern manifestà ahir, després de defensar l'actuació de les forces de seguretat en els disturbis, que «s'està avançant en el resultat de la investigació», per tal de trobar l'autor de la mort del seguidor deportivista.

La Comissió Antiviolència es va reunir ahir amb caràcter d'urgència per analitzar els incidents, i proposà una sanció de 3.001 euros al club compostel·là per falta greu, segons anuncià el ministre de l'Interior, Àngel Acebes, el qual va explicar també que aquest organisme no havia entrat a debatre la mort de l'aficionat perquè el succeït va ocórrer fora de les instal·lacions de l'estadi, i per tant és conseqüència de la justícia ordinària.

Dirigents polítics i esportius mostraren ahir la seva consternació per tot el que havia passat, i anunciaren la presa de mesures, entre les quals destaca la inclusió de la violència a l'esport com un delicte tipificat en el codi penal, tan aviat com aquest sigui reformat. Així ho va anunciar la ministra de Cultura i Esports, Pilar del Castillo, qui també va assenyalar que aquesta reforma evitarà situacions d'aquest tipus, i permetrà sancionar amb penes de fins a tres o quatre anys i sis mesos de presó els delictes relacionats amb la violència en els camps de futbol.

També el president de la Xunta de Galícia, Manuel Fraga, va lamentar a Brussel·les «de la manera més profunda» la mort d'un aficionat del Deportivo, i va animar que tant els aficionats com els equips actuïn contra aquest tipus de succeïts. «Don el meu pesar al públic, que serà el primer que ho haurà sentit, a la família i a tots els que estiguin afectats per aquest tristíssim assumpte», assenyalà Fraga, qui confià que aquests tipus de disturbis «no tornin a repetir-se».

A Santiago, el batle de la ciutat, Xosé Sánchez Bugallo, insistí a reclamar als clubs de futbol que «trenquin radicalment i absolutament» amb els grups radicals i els impedeixin l'accés als terrenys. Bugallo, que visità les instal·lacions de San Lázaro, greument danyades després dels avalots amb els radicals, va voler fer un «reconeixement especial» a l'aficionat difunt, perquè «demostrà ser un bon ciutadà i un bon aficionat», en defensar un nins aficionats de l'equip rival. A més, va anunciar que el Consistori es personarà a la causa judicial com a acusació.

Quant a les destrosses provocades a l'interior de l'estadi, la zona de grada on es trobaven els seguidors radicals del Deportivo, denominada «gàbia», quedà amb la meitat dels seients arrabassats i dispersats pel camp, els passadissos i les escales. A més, els radicals varen rompre els lavabos dels serveis, arrancaren les portes i destrossaren inodors, un dels quals fins i tot llençaren al carrer per una petita finestra.