Passeig triomfal d'Armstrong

El ciclista passejà el seu cinquè Tour pels Camps Elisis de París

TW
0

Lance Armstrong, la nova incorporació a la llegenda dels grans campions del Tour, va passejar als Camps Elisis de París, l'avinguda dels triomfs, el seu cinquè títol consecutiu enmig del reconeixement general del públic i d'un gran grup que es va rendir a la seva superioritat.

El ciclisme espanyol va tancar la seva participació amb quatre victòries d'etapa: Mayo a l'Alp d'Huez, Flecha a Tolosa, Sastre a Bonascre i Lastras a Saint Maixent. En la general no va haver-hi cap lloc d'honor per primer pic en quatre anys. Després de la retirada de Beloki per la desgraciada caiguda camí de Gap, no va haver-hi alternativa per pujar al podi.

La vintena i darrera etapa de la volta, en la qual es va imposar el francès Jean Patrick Nazon, de l'equip Jean Delatour, va servir per retre homenatge al vencedor en un passeig triomfal que només es va alterar quan aparegueren els interessos als voltants de la capital parisenca.

Armstrong ja és al costat de grans mites com Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault i Miguel Indurain i iguala els cinc tours consecutius del corredor navarrès. El nord-americà va desfilar com a representant d'una era de domini que encara pot engrandir l'any que ve si, amb 32 anys, és capaç de complir la seva promesa de presentar-se «en millor estat de forma».

El texà va signar la seva victòria més ajustada de totes amb un avantatge d'1.16 sobre l'alemany Jan Ullrich i de 4.29 respecte d'Alexandre Vinokurov, de Kazakhstan.

L'arribada de la darrera etapa va tenir detalls polèmics, ja que els australians Baden Cooke (Fdjeux) i Robbie McEwen (Lotto) varen emprar els colzes en una estreta lluita sobre la mateixa línia que va finalitzar en foto-finish i segona plaça amb mallot verd per a Cooke. Mentre els dos es marcaven, va entrar Nazon per la dreta per anotar-se la prestigiosa etapa de la capital francesa amb un temps de 3 hores 48 minuts i 49 segons.

Cooke, guanyador de la segona etapa a Sedan, va succeir en la regularitat McEwen en imposar-se per només dos punts. Als seus 24 anys, és el representant amb més futur de l'actual escola australiana.

En una jornada tranquil·la, Armstrong va brindar en coa del gran grup amb champagne francès juntament amb el seu director, Johan Bruyneel, i tots els seus companys. L'americà va ser objecte de bromes i felicitacions per part dels 147 ciclistes que varen acabar el Tour del centenari. El ritme del cicloturisme convidava a viure una festa després de 20 dies de duríssima competició.

Així s'ho va prendre el gran grup fins que varen aparèixer els primers al·licients del dia amb interessos pel mallot verd.

Haimar Zubeldia (Euskaltel Euskadi), primer corredor de l'Estat espanyol, ha acabat cinquè a 7.06 d'Armstrong, i el seu company Iban Mayo, sisè a 7.21. Ambdós varen perdre un lloc en la contra rellotge de Nantes en benefici de Tyler Hamilton, que ha acabat el Tour amb la clavícula fissurada. Carles Sastre i Francisco Mancebo, novè i desè, completen l'aportació dels ciclistes de l'Estat situats entre els deu millors d'aquest espectacular centenari del Tour de França.