S'esperava la notícia, però la confirmació de la mort del conegut esportistat Francesc Homar Llinàs, més conegut per Paco Homar, omplí de tristor la seva inacabable llista d'amistats i deixebles. La seva salut havia empitjorat durant les darreres setmanes i el periodista esportiu Ponç Bover li organitzà dimecres passat un merescut homenatge, que se celebrà molt a prop de ca seva, al Molinar, al Club Nàutic del Portitxol, amb presència de les institucions, encapçalades pel batle de Palma, Joan Fageda; la consellera de Presidència, Dolça Mulet; el regidor de l'Ajuntament de Palma, Gaspar Oliver; i el d'Inca, Joan Rubert, amb el president de la Federació Balear d'Atletisme de les Illes Balears, José Antonio Arnau.
Els millors atletes actuals, com Toni Peña, Bernardo José Mora o Emilio de la Cámara, i veterans com Mateu Canyelles Roca o Cano de Alarcón dialogaren amb ell. Un dia més tard va assistir, acompanyat per la seva dona, Carmen Ramírez, a l'acte d'inauguració del Museu de l'Esport de Mallorca, la seva darrera unió amb l'esport illenc.
Paco Homar, que va néixer a Palma l'any 1922, dedicà tota la seva vida a l'esport, començant com a educador físic a la Universitat Laboral de Còrdova (1956-63). Després de tornar a Mallorca el 1963, va ser nomenat delegat comarcal de la joventut, d'educació física i esports del Ministeri de Cultura a Inca. En aquesta ciutat, on ja havia fet feina com a director de Radio Juventud de 1954 a 1956, hi fundà els clubs Doncel i Medina. I anys més tard va ser el fundador de l'Aula de la Tercera Edat (1980-88).
Paco Homar dedicà sempre una atenció preferent a l'atletisme. Ell va ser l'entrenador del primer equip de les Illes que participà en els Jocs Escolars Estatals, disputats a Màlaga, en els quals l'atleta Maria Capó guanyà una medalla d'or i una altra d'argent, les primeres de l'atletisme balear.
L'any 1964, l'homenatjat cooperà en el libre Rendimientos en las pruebas antropométricas y funcionales para determinar el perfil fisiológico A més, com a periodista esportiu era col·laborador de l'antic Baleares, en el qual escrivia amb el pseudònim de Marcos.
Paco Homar també es dedicà a altre esports: el bàsquet, disciplina en què el seu germà Rafel, que hi començà amb el Patronat Obrer, arribà a ser professional a l'Argentina (Andes) i a l'Uruguai (Tabaré Peñarol); l'handbol, sobre el qual va escriure el 1968 el llibre Manual del balonmano; o el futbol, ja que arribà a entrenar la UE Poblera i a ser gerent del Reial Mallorca.
Homar confessà, fa pocs dies en la festa del seu homenatge, que ja havia arribat al final de la seva carrera. I pocs dies després n'arribà la confirmació. Els darrers anys, havia destacat com a conferenciant, amb viatges a la Península, i també feia part del Consell de Gent Gran que el diari Ultima Hora reuneix al Palau de la Premsa.
Al llarg de la seva carrera, aquest pioner de l'esport balear ha fet escola i sobretot ha deixat amics a tota l'Illa. La seva presència en importants proves d'atletisme disputades a Mallorca era habitual. Paco Homar Llinàs serà enterrat al cementeri de Puigpunyent. Avui, a les 20.00 hores, tindrà lloc el seu funeral a l'església del Remei, a la barriada palmesana del Molinar.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.