TW
0

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, presentà el febrer de l'any 2000, en companyia de Mateu Sedano, aleshores conseller d'Esports, el programa d'aquest departament. Fou en aquell moment quan Munar anuncià la seva intenció de constituir el Museu de l'Esport de Mallorca.

-El Museu és completament desmuntable, precisament perquè pugui ser itinerant. No volem que el Museu de Mallorca es converteixi en un espai mort, situat en un racó de la Misericòrdia. Volem que tot o una part important es pugui mostrar pels distints indrets de l'Illa. De fet, hem aconseguit que el BBVA ens deixi el pati de Sant Antoniet perquè el Museu s'acosti a la ciutadania. -El Museu no han de ser quatre parets plenes d'objectes, sinó un espai viu. Volem que el Museu surti al carrer. El Museu ha de convertir-se en dinamitzador de la vida esportiva d'aquesta illa. S'han de fer taules redones, conferències, simpòsiums, congressos... El Museu ha de ser el bessó d'on surti la cultura de l'esport d'aquesta terra. S'ha de disposar d'un centre de documentació, facilitar l'edició de llibres... El Museu serà interactiu, amb vídeos. -Aquesta és la intenció. La idea de crear la fundació era per donar vida al museu. -El projecte s'ha adaptat perfectament a l'espai que hi ha ara mateix a disposició del museu. En tot cas, existeix la intenció de rehabilitar el casal de can Oliver, situat al poliesportiu de Sant Ferran, per convertir-lo en la futura seu del Museu de l'Esport. -Encara és prest per saber-ho. Dependrà, entre altres coses, dels resultats electorals. Ara bé, s'ha de considerar que és una inversió important però que el Consell pot asumir. En tot cas, és clar que no serà una cosa immediata, ja que s'ha de fer el projecte de rehabilitació, el museístic... No és un somni impossible, sinó un projecte factible. Mateu Sedano sap que la inauguració del Museu de l'Esport de Mallorca just és una primera i important passa endavant, però que la feina continuarà. Fer del Museu més que quatre parets plenes d'objectes simbòlics és el gran repte de futur.

Mateu Sedano deixà l'àrea d'esports temps enrere, però ara ha acceptat la responsabilitat de coordinar la inauguració del Museu, que tindrà lloc demà dimecres a la Misericòrdia. El camí, des de l'anunci fet el febrer del 2000 fins al dia de la inauguració, no ha estat fàcil ni senzill. Donacions d'objectes, baralles internes amb el PSM per qüestions d'espai, la presentació de la ubicació del Museu... Mateu Sedano gaudeix de la feina, raons estrictament professionals l'obligaren a retornar al seu despatx, però ha seguit amb inquietud el món de l'esport.

-Per què heu decidit acceptar l'oferta del Consell de coordinar la inauguració del Museu de l'Esport de Mallorca?
-Em cridaren i no vaig tenir dubtes a acceptar. El Museu va néixer quan jo era el màxim responsable d'Esports del Consell i m'ha fet molta il·lusió coordinar-ne la inauguració. Serà un acte senzill en el qual no em volgut convidar cap personalitat de fora de Mallorca, malgrat que ho teníem mig emparaulat amb Samaranch, perquè el protagonista sigui el mateix museu i els esportistes que componen la història.

-El Museu, com se sap, s'ubicarà a la Misericòrdia, però es manté la idea que estigui obert a possibles exposicions itinerants?

-Per què el Museu de l'Esport?
-Era necessari per un grapat de raons. És important que es conegui la història pròpia i que s'aprengui a valorar les fites esportives aconseguides pels mallorquins. Hi ha objectes de tot tipus i de molt valor, que és bo que la gent conegui i aprengui a estimar.

-El Museu no són només quatre parets plenes d'objectes de gran valor simbòlic...
-Entenc que tot aquest tipus d'activitats haurien de ser organitzades per la Fundació del Museu de l'Esport, de la qual tantes vegades s'ha parlat, però que no s'ha arribat a crear.
-El museu neix amb dos grans emperons com són la clara limitació de l'espai i la seva pròpia ubicació, un segon pis de la Misericòrdia.
-Serà la pròxima legislatura quan el museu es traslladi a can Oliver?