Des de dimecres fins dissabte es varen organitzar diversos actes per commemorar aquesta data històrica. El col·laborador d'aquesta casa Miquel Vidal va encendre la traca amb la conferència Sa Pobla en el món. Dijous es disputà un partit entre els veterans del Mallorca i els del Poblera abans del duel entre el primer equip i el Manacor.
Divendres es va fer un emotiu sopar amb futbolistes de totes les generacions a la sala Rex, mentre que dissabte es va presentar el llibre 80 anys de futbol a sa Pobla, obra de Joan Payeras i Joan Llabrés. El mateix dia es presentà una exposició a can Planes amb fotografies i objectes d'època.
Durant aquests dies han sortit a la llum records d'aquell Ràpid que es va fundar el 1922 amb la inestimable ajuda de Jaume Bonnín, i que va ser fruit de l'entusiasme d'un grup de joves. El Ràpid desaparegué l'any 1933, però poc després (el 1935) es crearia la «Unió Sportiva Poblense», amb Jaume Pinya com a primer president. L'any següent es va tornar a habilitar el terreny de sa Fortalesa, que en seria l'estadi durant molt de temps.
La primera gran gesta del Poblera arribà el 1941, quan s'aconseguí l'ascens a Primera Regional davant el Gimnàstica. La temporada 49-50 culminà amb la primera lligueta d'ascens a categoria estatal, sense èxit. La segona, la temporada 53-54, també va significar una frustració per als poblers. Finalment, la campanya 58-59 s'aconseguí pujar a Tercera Divisió (grup balear), però una de les grans fites històriques arribà deu anys més tard, quan l'equip aconseguí jugar la Tercera a nivell estatal (actual Segona B).
A començaments de l'any 1977, el Poblera s'acomiadà de sa Fortalesa amb un empat a zero contra el Nàstic de Tarragona i es traslladà al Municipal. Llorenç Serra Ferrer aconseguí l'ascens a Segona B l'any 1982. El Poblera es va mantenir en la tercera categoria de l'Estat durant quatre anys i el 1986 va assolir la permanència en la reconversió de la categoria.
La glòria en el bronze espanyol va durar fins a la temporada 1988-89, quan es va confirmar el descens a Tercera Divisió. Aquell estiu començà l'etapa que actualment viu el Poblera, com un dels clubs més importants de la principal categoria del futbol balear. Les dificultats econòmiques i esportives, però, fan gairebé impensable un nou ascens a la categoria de bronze del futbol estatal.
Entre les figures destacades de la història del club encara queda una llegenda viva: Sebastià Pons Corme, un extrem esquerre que va jugar al primer Ràpid. Ja més propers ens queden Llorenç Serra Ferrer, Miquel Crespí, Pere Gost, Damià Amer, Molondro o Màgic Díaz.
Serra Ferrer aconseguí dos ascensos històrics: el de l'equip juvenil a la Lliga estatal (1975-76) i el del primer equip a Segona Divisió B (1981-82). Miquel Crespí jugà al Poblera tretze temporades (del 1970 al 1983) i fou un dels protagonistes de l'època més daurada de la història del principal club pobler, ja que es convertí en el primer jugador pobler que fou internacional (juvenil).
Pere Gost fou el primer mallorquí que jugà la Copa de la UEFA, amb el Celta de Vigo. És l'exponent d'una gran pedrera de porters, com ha estat la poblera durant tants d'anys. Damià Amer també ha estat una figura carismàtica del Poblera. Després de despuntar a sa Pobla viatjà uns quilòmetres a Palma per ser un dels jugadors més valuosos del Mallorca durant els 80.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.