Bruno Volonté: «Armstrong guanyarà el seu quart Tour»

El gregari de Laurent Fignon, instal·lat a Mallorca, assenyala Óscar Sevilla per succeir-lo

TW
0

«Armstrong guanyarà sense cap mena de dubte, he vist un parell de corregudes enguany i ell va com una moto». La frase pertany a Bruno Volonté. Possiblement el nom no els digui massa cosa, però Volonté ha aconseguit acabar dos Tours de França i va fer de gregari a Laurent Fignon. Ha vist guanyar Greg Lemond i Stephen Roche i en una volta a Espanya va conèixer la seva dona, la mallorquina responsable que des de fa dotze anys visqui a Mallorca. «Els Alps seran la prova definitiva de la cursa d'enguany, encara que l'etapa dels Pirineus serà molt dura. De totes maneres, el Galibier i la Madeleine seran els gegants més complicats. I Mont Ventoux».

Bruno Volonté assegura, però, que «per ventura Amstrong tindrà molt difícil poder arribar a guanyar el cinquè Tour». I apunta les claus de qui pot impedir el pentacampionat del nord-americà: «Óscar Sevilla». «Enguany haurem d'estar molt atents perquè sortiran nous valors, hi ha molts de joves que revolucionaran el ciclisme i que poden fer un bon Tour. Pot ser el final d'una altra generació». Volonté no s'ha limitat a viure de glòries passades. A Mallorca entrenà un equip amateur per a Ciclos Gomila i assoliren molts bons resultats a les proves de París, en què guanyaren molts de premis. I és que l'antic corredor de Peugeot aprengué qualque cosa del seu preparador, el mític Luis Ocaña.

«Els entrenaments eren molt durs, però teníem un truc. Una mobilette anava per davant i nosaltres xuclàvem roda. Així podíem rodar i rodar sense rebentar ningú al capdavant». Volonté també té pensats alguns projectes per fer que s'incrementi l'afició pel ciclisme a l'Illa. «Volem muntar un critèrium nocturn cada any, a partir de l'any que ve. Estam cercant patrocinadors i un circuit adequat. Aquesta modalitat té molta de tradició a França i si li donam continuïtat podem fer que la gent es prepari per guanyar aquestes curses. Pot ser un bon estímul».

El ciclista francès també té les claus per aconseguir treure millors ciclites. «No tot han de ser Tauler i LLaneres. El que fa falta és una bona escola on els nins aprenguin a ser ciclistes des de ben joves, perquè hi ha molta de gent que du un campió amagat al seu interior i mai no ho sabrà». «De totes maneres, el que està ben clar és que no es necessiten bicicletes de dos milions de pessetes per ser un bon campió, sinó unes bones cames i moltes ganes i capacitat de sacrifici».

Volonté sap del que parla. Va ser preseleccionat per formar part de l'equip francès a les olimpíades de Seül. Però dos mesos després de la concentració va agafar el cotxe del director amb les bicicletes a damunt i sortí de marxa. En tornar tenia les maletes a la porta. «De totes maneres, us he de dir que guanyar una cursa depèn de moltes de coses. El dia que jo vaig guanyar el campionat de França júnior havia sortit de marxa. Vaig patir durant hores, però quan la ressaca se'm va espassar estava perfecte, vaig atacar i vaig guanyar».

Dopatge?
Pel que fa al dopatge, ho té clar: «Jo mai no m'he dopat, no em cau bé. El que es fa moltes vegades és injectar-se complements vitamínics perquè actuïn més aviat. Hem de tenir en compte que feim molta de despesa i que s'ha de recuperar com més aviat millor. Però també està clar que els ases són ases i per molt que prenguin només poden ser el millor dels ases, mai no seran cavalls de corregudes». Volonté guanyà el campionat de França júnior amb vint anys. Després fou subcampió del món, guanyador del I Tour de París (després Tour del Porvenir), millor ciclista de l'any júnior del 1986, campió de pista indoor a Gante, integrant del millor equip de l'any de Pista Americana del 1986. «Però quan vaig arribar al Tour només vaig ser gregari. Això sí, sense nosaltres ningú no guanya».