El món de les il·lusions ja mira a Alemanya

El Mundial 2006, que vol oblidar-se dels escàndols arbitrals a Corea i Japó, tornarà al continent europeu

TW
0

La Copa del Món de futbol, l'esdeveniment esportiu que més il·lusions crea en tots els racons del planeta, llevà àncores de Corea del Sud i Japó i va posar rumb a Alemanya, després de consagrar el Brasil com a campió per cinquena vegada. El teatre dels somnis aixecarà de nou el teló a Alemanya el 2006. A Corea i Japó, el primer Mundial que s'ha duit a terme a Àsia i en dos països alhora, el Brasil ha heretat la corona que França li va guanyar en el 98.

Si s'ha de cercar una imatge d'aquest Mundial, és la de Ronaldo plorant. El «fenomen» havia tornat i era lògic que descarregàs tota la tensió acumulada en quatre anys de frustracions i de lesions. El temps li ha restituït tot el que havia perdut a partir de la infausta final de França 1998, quan fou una ombra d'ell mateix. Després es va saber que havia sofert hores abans un atac epilèptic. A Corea i Japó, Ronaldo va marcar els dos gols que van donar el cinquè títol al Brasil, es va proclamar màxim anotador del torneig, amb vuit dianes, i va igualar Pelé com el futbolista brasiler que més gols ha aconseguit en els mundials: 12.

Al Brasil li ha renascut o rei que havia perdut a França. El «penta» va fer història en el primer Mundial asiàtic i el primer que s'ha disputat en dos països, una doble organització que ha suposat també doble cost per a tots els participants, inclosos els mitjans de comunicació. Enrere han quedat moments màgics i inoblidables, gols i jugades polèmiques dels quals no s'aturarà de parlar en tertúlies, places i cafès; crítiques, encerts i errors que ara deixen pas a la normalitat als països organitzadors, sobretot al Japó, on el futbol no entusiasma.

A la retina haurà quedat gravat el gol de puntera de Ronaldo a Turquia, la simulació de Rivaldo, les llàgrimes de Gabriel Batistuta i de Fernando Morientes, la cara de desolació de Zinedine Zidane quan França queia eliminada, el rostre desencaixat del seleccionador saudita, Nasser Al-Johar, a l'hora d'explicar la derrota per vuit gols a zero davant Alemanya... També l'entusiasme devastador dels seguidors coreans, la «marea vermella», que han empès la seva selecció des del principi fins al final sense cap desmai, i l'apatia del Japó cap a un esport que practica poc i que entén menys. Guus Hiddink, l'«holandès errant», ha adquirit la categoria d'heroi a Corea del Sud, tot un país retut als seus peus: mai un entrenador estranger no havia estat tan venerat. Corea li agraïa la millor classificació de la seva història.

Els errors dels directors dels partits han condicionat bona part del Mundial, que havia començat amb l'etiqueta del «de les sorpreses», quan l'Argentina i França van caure en la primera fase, però que després va anar derivant cap a una altra denominació: «el dels àrbitres». Espanya es va sentir especialment perjudicada en el seu partit amb l'amfitriona Corea, i el president de la seva Federació i vicepresident de la FIFA, Àngel María Villar, va dimitir de la Comissió d'Àrbitres en protesta pels errors. El mateix president de la FIFA, Joseph Blatter, admeté l'existència d'errors, encara que els va atribuir fonamentalment als assistents, si bé va negar taxativament l'existència d'una conspiració a favor de Corea.

Violència  

La massiva presència d'aficionats als estadis on es disputaren els diferents partits del Mundial no ha deixat a Corea i Japó cap rastre de violència. Els temuts «hooligans» han brillat per la seva absència, fet que ha permès que la imatge del futbol quedi reforçada com a esdeveniment que fomenta la convivència. L'entusiasme dels aficionats japonesos i, sobretot, dels sud-coreans ha impedit que els estadis fossin buits, i la relació amb els pocs aficionats d'altres seleccions que s'han desplaçat fins a Corea i Japó ha estat més que cordial.