L'Ensemble Barroca Croata ofereix fins a cinc concerts d'«influències»

Els components creuen que la seva música «també és comercial»

TW
0

Músics procedents de Croàcia ofereixen aquests dies un estil intimista que aporta riquesa cultural als lligams que s'estan fermant entre el país balcànic i la comunitat de les Illes Balears. El programa Primavera Croata contempla fins a cinc actuacions de l'Ensemble Barroca de Zagreb. Si ahir fou a l'Auditori sa Màniga de Cala Millor (dins la III Setmana europea de Música Religiosa); avui serà a l'Auditori d'Alcúdia (22.00 hores); demà al Centre Cultural de Can Ventosa d'Eivissa (19.30 hores); dilluns al Centre de Cultura Sa Nostra, de Palma (20.30 hores); i finalment dimecres, a les 21.00 hores a l'església del Claustre de Pollença.

La formació està integrada per vuit homes i tres dones. Músics que comparteixen un especial interès pel repertori de música barroca, tant croata com d'altres països. Va ser fundada el 1999 per Mario Penzar i pel seu actual director, Sasa Britvic. Solistes vocals, instrumentals i un cor de cambra donen vida a partitures de Bach, Purcell, A. Soler, i Checchini, entre d'altres. Tot plegat evidencia una mescla d'influències culturals i religioses que frueixen en un concert original.

Quant a la relació que s'està consolidant entre Croàcia i Balears, un dels components de l'Ensemble definí aquesta de «fantàstica. Un dia s'hauria de fer-se a l'inrevés. Som dues destinacions turístiques que podem aprendre molt un de l'altre, tot contribuint en la renovació del coneixement entre dues cultures mediterrànies». D'altra banda, un altre dels components considerà que la música clàssica «també és comercial; també és per a tot el món». Mentre que el director gerent de la Fundació Balears 21 (organitzadora de la Primavera Croata), Guillem Frontera, destacà la mobilitat d'aquest tipus de conjunt que alhora oferten una qualitat musical interessant.