Joana M. Petrus: «L'activitat esportiva rep molt poca ajuda econòmica»

La directora general d'Esports prepara un ambiciós pla director per al Prínceps d'Espanya

TW
0

Joana Maria Petrus estava del tot decidida a oblidar-se de la gestió i retornar a les aules, després de la seva etapa com a vicerectora de la Universitat de les Illes Balears. Tenia ja el despatx de la Universitat mig ordenat quan li oferiren la Direcció General d'Esports. S'ho pensà i acceptà.

"Quin balanç podeu fer de la vostra gestió al capdavant de la Direcció General quan resta poc més d'un any de legislatura?
"Em trob moderadament satisfeta del que hem aconseguit fer perquè el panorama, quan vaig arribar, no era gens bo... En tres anys hem hagut de dibuixar primerament la situació esportiva de la Comunitat, que s'ha anat perfilant a poc a poc... L'activitat esportiva, malgrat estar molt desenvolupada quant a nombre de practicants, rep molt poca ajuda econòmica. Hi ha molt poc pressupost destinat a l'activitat esportiva, tant a la Comunitat Autònoma com a la resta d'institucions.

"Però es destinen menys doblers a l'esport a Balears que a altres comunitats? 
"A altres comunitats, com aquí, evidentment, l'esport no és l'àrea que rep més pressupost, però la diferència és considerable. En algunes comunitats, l'activitat esportiva rep fins al deu per cent del pressupost, mentre que aquí estam al voltant del 0'5 per cent, la meitat per exemple del que es destina a cooperació internacional. Es tracta així d'una Direcció General molt mal dotada econòmicament... És raonable que s'hagin dibuixat línies mestres més urgents, ja que el dèficit en moltes matèries era considerable.

"És habitual dins l'àmbit polític que la carpeta de projectes sigui molt més gruixuda que la de realitzacions, vos trobau en aquesta situació?

"Inicialment, la carpeta de projectes era més grossa que la capacitat d'executar-los. Ara, després de tres anys de veure que les possiblitats reals d'execució d'aquests projectes eren ben poques, ja no ens dedicam a fer projectes que mai no es podran realitzar, sinó a gestionar el que tenim el millor possible... En tot cas, com som bastant somiadora o idealista encara tinc projectes que intentaré dur a terme fins al final de legislatura o deixar-los enllestits perquè es facin en pròxims mandats.

"De quins projectes parlau? 
"Un dels projectes que va néixer inicialment seria la realització d'una nova llei de l'esport. L'avantprojecte està pràcticament redactat i el donarem a conèixer abans de l'estiu. M'agradaria que fos un document debatut i assumit per tots els agents implicats. Les federacions, els clubs, els ajuntaments hi han de dir la seva. Voldria que fos un text consensuat i millorat.

"Què aportarà aquesta nova llei de l'esport? 
"La crítica principal de la vigent Llei de l'esport és que es va aprovar un any després d'haver transferit les competències als consells insulars i que alguns interpreten que suposa una tornada enrere de la Llei de transferències del 94... Es podia entendre que algunes competències estaven duplicades. S'hagués pogut interpretar així, però el Govern mai no ho ha fet... A més, l'actual Llei té buits. Hi ha competències, com la matèria sancionadora, que no està assignada a cap organisme... Tampoc no hi ha cap administració que tengui potestat per suspendre un esdeveniment esportiu si no es compleixen unes determinades mesures de seguretat... El nou marc competencial quedarà també del tot clar amb la nova Llei de l'esport... Després de la darrera reunió de transferències amb el consells es decidí elaborar una ponència tècnica, que encara no ha presentat les seves conclusions, però que ha detectat un buit entre l'alt rendiment, competència del Govern balear, i l'esport base, que exerceixen els consells i els ajuntaments...

"Però parlàveu de projectes, així en plural.
"Pretenem publicar un decret que reguli l'autorització per a la realització de titulacions esportives dins la Comunitat... Un altre dels projectes és implantar un sistema de qualitat, ISO 2000, de tots els equipaments privats de la Comunitat... La idea és que els ciutadans puguin saber que obtenen un servei de qualitat. A més, s'està elaborant el Pla director del Centre de Tecnificació Esportiva de les Illes Balears... El tindrem en maqueta i plànols el mes de juny. Suposarà remodelació total del Prínceps d'Espanya.

"A llarg termini, supòs? 
"Inicialment, podem estar parlant d'una inversió de 35-40 milions d'euros. S'hauria de fer per fases... El nivell d'inversió que pot tenir la Comunitat suposaria un termini total de deu anys. Ara bé, això serien les instal·lacions esportives que possarien Balears en el nivell de l'Estat. Ara per ara, l'endarreriment de Balears respecte a altres comunitats és immens...

"Què canviaria al Prínceps d'Espanya? 
"El projecte ho remodela pràcticament tot, menys el pavelló de gimnàstica i la piscina coberta. La pista d'atletisme es manté, però es reforma per complet i es fa una zona d'entrenament coberta, allà on ara hi ha les graderies. A més, la piscina de 50 metres es cobriria i climatitzaria. L'edifici administratiu actual es substitueix per un centre de gestió-residència, on hi hauria l'Escola Balear de l'Esport i s'hi construiria també el casal federatiu. El pavelló multidisciplinar que es va cremar i l'actual pista coberta se substitueixen per un gran mòdul de 130 metres de llargada, on es podran practicar esports de combat, gimnàstica rítmica... A més, hi hauria dues pistes poliesportives en dos nivells, una davall l'altra. Així mateix, s'hi construiria un pàrquing subterrani, ja que els problemes d'aparcament són nombrosos al polígon.

"Parlàveu abans de competències, es pot interpretar com un fracàs o com un èxit no haver arribat a un acord amb el Consell de Mallorca?
"En matèria de transferències no s'ha donat prevalença mai a la rapidesa, sinó que allò que es transferís arribàs ben dotat econòmicament. Entenc tot el que sigui aturar per reflexionar ha de suposar un millor resultat final. No és un fracàs no haver transferit ara, sinó que s'ha guanyat temps per la reflexió i un debat profund. La precipitació, en cap dels casos, és una bona aliada.