L'esquiador espanyol Muehlegg en un moment de la prova dels 50 quilòmetres.

TW
0

La compareixença de l'espanyol Johann Muehlegg davant la Comissió Disciplinària del Comitè Olímpic Internacional (COI) acabà després d'una hora i quart de reunió, sense que hi hagués declaració posterior. El president de la Comissió, l'alemany Thomas Bach, es limità a informar que s'elevaran les conclusions al migdia a la Comissió Executiva del COI, que decidirà les eventuals sancions contra l'esquiador espanyol. A les 11.00 del dematí s'efectuarà la contraanàlisi sol·licitada pel triple campió olímpic, que consistirà a examinar la segona mostra d'orina del control antidopatge per sorpresa que se li va fer el passat dia 21 de febrer. La Comissió va estar integrada pel suís Marc Hodler, membre de la Comissió Jurídica del COI; la sueca Gunilla Lindberg, membre de la Comissió Executiva d'aquell organisme, i l'australià Kevan Gosper, vicepresident del COI.

El Comitè Olímpic Internacional decidí retirar a l'espanyol la medalla d'or que aconseguí dissabte en la prova dels 50 km d'esquí de fons i l'exclogué dels Jocs Olímpics. El COI manté les altres dues medalles de Muehlegg (30 quilòmetres i persecució). El Kazajo Vitali Smirnov, membre del COI i quatre vegades campió del món d'esquí de fons, va assenyalar que Muehlegg pot ser sancionat amb dos anys de suspensió. Muehlegg també guanyà dues medalles d'or els passats 9 i 14, jornades en les quals passà els controls antidopatge sense cap tipus de problema. El president del Govern espanyol, José María Aznar, cridà ahir Gómez Angulo, secretari d'Estat per a l'Esport, per indicar-li que «no es deixi sol Muehlegg».

L'odissea de Muehlegg començà dissabte a la nit després que el president vitalici del COI, Joan Antoni Samaranch, li entregàs la tercera medalla d'or. L'esportista espanyol va donar positiu per «darbepoetin», un substitut de l'eritroproietina (EPO), substància prohibida pel codi antidopatge del COI. Fonts mèdiques espanyoles precisaren que la substància detectada en el control seria l'anomenat «nesp», considerat una evolució de l'EPO, l'acció de la qual es perllonga per un major temps i és més difícil de detectar. Gómez Angulo va dir que el Govern, tot i fer costat a Muehlegg, subratlla que està absolutament en contra del dopatge, «sigui qui sigui la persona i la circumstància».

El secretari d'Estat es queixà de les presses que té el COI per resoldre el cas i alertà que l'escurçament dels terminis no beneficia la defensa de l'esportista. «L'estat d'ànim de Muehlegg, després de la prova dels 50 km i de rebre la notícia de la citació 15 minuts abans de l'hora fixada, no era la més apropiada per respondre d'una acusació tan greu», indicà.