TW
0

L'Ordre de la Conselleria d'Interior, reguladora de les apostes externes i els Jocs de Promoció del trot, que desenvoluparà el Decret 108/2001 de tres d'agost està ja enllestida. El tercer esborrany, que s'enllestí el passat dia desset, regula el sistema de funcionament de les apostes i desvetlla multitud d'incògnites. Els aficionats al trot no sabien quines característiques tendria la lototrot, quines quantitats es dedicarien a premis, quantes curses seran objecte d'apostes... L'Ordre, a la qual ha tingut accés Diari de Balears, ho explica clarament. Fixa el preu de l'aposta externa entre un mínim de 50 cèntims d'euro i un màxim de sis euros. El preu de la jugada dels jocs de promoció del trot variarà també entre un mínim de 20 cèntims d'euro i 15 euros.

Així les coses, de l'import total jugat a les apostes externes, el 60 per cent, com a mínim, es destinarà a premis. Les apostes externes de la lototrot tindran inicialment quatre categories de premis. Es podrà apostar sobre set corregudes i s'haurà d'endevinar únicament el nom del guanyador. Cobraran totes les butlletes que hagin encertat els set cavalls guanyadors de les set curses de la lototrot, els que n'endevinin sis, cinc i quatre. El nombre màxim de punts d'expedició serà de 2.500 a Mallorca, 350 a Menorca i 350 a Eivissa-Formentera. Govern i Consell de Mallorca tenen decidit que, finalment, sigui el Consorci del Joc Hípic de Balears, el que organitzi i gestioni la lototrot.

En aquest sentit, l'article 13 de l'esborrany de l'Ordre de la Conselleria d'Interior és clara: «Podrà atribuir-se mitjançant Llei, l'organització, explotació i gestió de les apostes externes i jocs de promoció del trot, a la pròpia administració de la CAIB, o organismes o ens depenents o vinculats a aquesta». Respecte dels jocs de promoció del trot, de l'import total jugat s'hi destinarà, com a mínim, un 70 per cent, a premis. Els premis podran ser en metàl·lic o en espècie, tals com sopars, viatges o altres prestacions de caràcter lúdic. Els jocs de promoció del trot consisteixen en un joc o loteria virtual de resultats presortejats o probabilístics, de combinacions diverses mitjançant lletres, signes, números o dibuixos referits directament o indirecta a les corregudes de cavalls al trot.

Finalment, l'article 23 de l'Ordre estableix quines seran les funcions dels organitzadors dels jocs del trot, que finalment serà el Consorci format per Govern i Consell. Entre les funcions hi ha, lògicament, preveure el subministrament i gestió dels sistemes centrals, xarxa de comunicacions, operacions, assistència tècnica... contractar els punts d'expedició, i controlar la seva facturació i funcionament... L'esmentat article preveu també que aquestes funcions puguin ser desenvolupades de forma directa per l'organitzador, o mitjançant la contractació de tercers.