Tercera Divisió: Com sobreviure a l'ombra del Mallorca?

El futbol balear modest es troba estancat i es necessiten solucions

TW
0

El grup 11 de la Tercera Divisió espanyola, el grup balear, està compost per un seguit de clubs modests que fan peripècies any rere any per arribar a garantir la seva supervivència i competitivitat dins la categoria. Els partits reuneixen poca afició i el futur d'aquests clubs depèn, en la majoria de casos, d'aportacions personals dels directius. Hi ha diverses causes, però les peculiaritats del futbol balear apunten cap a l'augment de l'oferta de futbol per televisió i els èxits d'un únic equip, el Reial Mallorca. El club vermellenc ha aconseguit els darrers anys arribar a les cotes més altes de la seva història: finalista de la Copa del Rei, finalista de la Recopa i campió de la Supercopa espanyola. L'afició s'ha abocat amb tota lògica en l'únic equip balear que es troba a l'elit del futbol espanyol i europeu. Aquesta ha estat una de les causes que la Tercera Divisió s'hagi convertit en una competició devaluada en l'àmbit esportiu.

Un altre factor a tenir en compte és el pagament per visió (pay per view). Tots els partits del Mallorca, tant dins com fora camp, es poden veure a casa mitjançant la televisió digital. Molts aficionats prefereixen quedar a veure el partit del Mallorca amb equips de Primera Divisió, que el partit de l'equip del seu poble, davant equips que ha vist jugar tota la seva vida. El paper de la Federació balear i de les institucions públiques és indiscutiblement determinant en aquest tema. Els clubs reclamen un major suport per part dels estaments oficials i, en aquest punt, la Federació territorial és la primera implicada. Des de la Federació, tant la balear com l'espanyola, es dóna suport econòmicament als clubs, però són massa els que tenen dret a un pastís que no té tants de doblers per repartir.

De tota manera, també s'ha de tenir en compte que la Tercera Divisió té darrere seu molts de factors que l'aguanten i la fan forta, a més de necessària com a part principal de l'esquelet del futbol balear. El més important de tots: la tradició. La majoria de clubs de Tercera tenen una espècie de funció social, que és representar els interessos de cada població a les Balears. Els èxits d'un equip són molt ben rebuts a la seva respectiva població, perquè s'ha defensat amb encert el seu nom.

Tothom al poble vol saber quin resultat ha fet el seu equip i com va a la classificació. Els ajuntaments donen el màxim suport possible, dins de les seves possibilitats econòmiques, al seu equip de futbol. Però la pregunta és: s'empra prou aquest potencial d'interès al poble? Està prou bé que la gent cerqui cada dilluns als diaris la situació del seu equip a la taula, però això no dóna cap mena de suport pràctic als clubs. Allò que realment desitgen els directius dels clubs és que la gent del poble es reuneixi al seu estadi i doni suport a l'equip dins el camp. Una de les circumstàncies que més mal fan al futbol balear és la gran dificultat dels clubs per pujar de categoria. En tenim l'exemple més evident en les darreres temporades de l'Atlètic Balears, en què el club de la via de cintura ha intentat amb totes les seves forces aconseguir l'ascens a la Segona Divisió B, però a l'hora de jugar la promoció d'ascens amb equips peninsulars, l'objectiu es posa costa amunt.

L'estancament dels equips i de les seves aficions en són la conseqüència. Els clubs perden en gran part l'ambició per l'ascens i es conformen de sobreviure a la Tercera. Només clubs com Atlètic, Manacor o Constància intenten fer el salt, però sembla gairebé una utopia aconseguir-ho. Els presidents dels clubs reconeixen que és molt difícil cercar-hi solucions. Potser col·locar un altre equip a Segona B amb aspiracions de pujar a Segona A. Potser rebre un major suport d'empreses privades. Potser canviar els horaris dels partits per evitar-ne la coincidència amb la televisió. Allò que queda clar és que la Tercera a les Balears és lluny de recuperar la lluentor que va tenir en altres èpoques.

Atlètic, l'etern aspirant a pujar
L'Atlètic Balears hauria de convertir-se en el segon referent del futbol de les Balears, després del Reial Mallorca, pel bé del futbol balear. El club blanc-i-blau ha quedat les darreres temporades com l'etern aspirant a pujar a la Segona Divisió B. El seu estancament a la Tercera Divisió és un senyal prou clar de l'estancament general del futbol balear.