Sedano: «Hem de descentralitzar l'esport»

TW
0

Mateu Sedano viu des de fa poc més d'un any i mig pendent del món de l'esport. Responsable d'Esports del Consell, aconseguir evitar les duplicitats amb el Govern és per a ell quasi una obsessió.

"La Conselleria d'Esports del Consell de Mallorca que vós dirigiu disposa enguany d'un pressupost de poc més de 769 milions de pessetes. És suficient?
"S'ha de fer feina amb molta imaginació per fer tot allò que un voldria fer. Els doblers dedicats a l'esport, a la llarga, són econòmics. Pots evitar moltes desviacions de conducta. És una inversió per a la formació integral dels joves... Un al·lot que accepta una reglamentació esportiva ho té més senzill a l'hora de conviure amb unes normes de caràcter cívic.

"La falta de pressupost és una excusa quasi eterna de les institucions per negar una ajuda a una determinada entitat, federació, club o prova. Així mateix vós sou, en aquest sentit, un tant innovador, ja que heu introduït també la recurrent «no és competència nostra».
"L'argument que faig servir és el de la veritat. Jo tenc un pressupost amb el qual he de lluitar. Evidentment, el primer que faig amb els doblers disponibles és cobrir les meves competències... Primer hem de satisfer les nostres obligacions, entre les quals entenc que hi ha la de donar un mirall als joves. Crec que uns esdeveniments esportius en els quals es puguin veure figures de primer nivell és positiu... Així, també des del Consell es dóna suport a una sèrie d'esdeveniments.

"I aquesta política no és contradictòria amb la que practicàreu a l'inici de la temporada quan el Consell negà una ajuda al Bàsquet Inca?
"Una cosa és ajudar en uns esdeveniments puntuals i una altra ben distinta donar suport a un equip en una determinada competició.

"És a dir, un esdeveniment puntual, sí, però la participació d'un equip en una competició regular, no?
"Així és. Seria entrar en unes competències que no són les del Consell. Si nosaltres lluitam perquè ens respectin les nostres competències, hem de començar per respectar les dels altres. De totes maneres, al Bàsquet Inca se l'ajuda molt pels seus equips base i feim un torneig 3x3. Hem aconseguit acostar el bàsquet base al Drac Inca... Crec que aquesta iniciativa ha servit per fomentar l'esport base. Donar suport a un equip professional, avui per avui, no és promocionar l'esport base.

"Entenc que l'esport base és l'àrea estrella?
"Sens dubte. És l'estrella, l'única estrella.

"Quines principals actuacions duu a terme el Consell en esport base?
"Mallorca està dividida en vuit comarques "Palma, Migjorn, Llevant, Pla, Nord, Raiguer, Tramuntana i Ponent" i a cada una d'elles hi ha uns coordinadors que desenvolupen els programes esportius que preparam al Consell. Es tracta d'esport no federat que comprèn dels sis anys i fins als setze.

"Col·laborau també amb l'esport federat?
"Evidentment; enguany hem firmat convenis amb més de vint federacions. A la Federació de Futbol, per exemple, pagam l'arbitratge de totes les categories fins a cadets. A més, pagam les revisions mèdiques de totes les plantilles.

"Comptau també amb escoles del Consell de Mallorca?
"N'hi ha que són en col·laboració amb les federacions i altres que estan firmades amb un determinat club. Per exemple, la de ciclisme té unes subvencions finalistes per cada una de les tres escoles existents "Sineu, Campos i Santa Margalida".

"Un dels assumptes pendents des que s'inicià la legislatura és el traspàs de les competències. De moment, no hi ha acord...
"Estam ara esperant que s'aprovi un esborrany que delimiti l'actual distribució de competències. Encara estam parlant de qui té què ara.

"Arribarà l'acord?
"Nosaltres consideram que, tal com està constituïda la Comunitat Autònoma, la Direcció General d'Esports ha de tenir poca cosa més que tres competències... A més, s'ha de significar que com el Consell de Mallorca és molt més gros que el de Menorca i el d'Eivissa-Formentera, els interessos són diferents.