Palma retrocedeix cent anys en la seva història

Més d'un centenar de vaixells d'època competiran fins el diumenge 27 a la badia de Palma

TW
0

El moll dels Pescadors acull des d'avui i fins al 27 d'agost una de les competicions tradicionals de l'estiu veler mallorquí, el XVI Trofeu Comte de Barcelona-II Copa S.A.R. don Joan de Borbó.

La Fundación Hispania de Barcos de Época és l'entitat organitzadora d'aquest singular esdeveniment esportiu i cultural al qual S.A.R. don Joan de Borbó, comte de Barcelona, va distingir oferint el trofeu que du el seu nom, en considerar interessant incentivar la pràctica de la vela esportiva al mateix temps que es recuperen, restauren i conserven els vaixells d'època que encara es troben abandonats en ports o senzillament encallats a l'arena d'alguna cala, i mostrar-los de cara als aficionats.

Aquest encontre de vaixells d'època s'ha celebrat des dels seus inicis en aigües de les Balears, a Palma i Mahó, a excepció de 1992, en què es va disputar la travessia Barcelona-Sevilla. Des de 1993 els vaixells d'època tornaren al meravellós marc de la badia de Palma, on encara continuen. Des de 1994 Espanya no ha guanyat cap edició del Trofeu Comte de Barcelona. Aquests darrers anys les victòries han estat per al Regne Unit (tres vegades), Alemanya i Itàlia. Aquest any 2000 el podi serà molt més disputat en totes les modalitats, ja que s'espera la presència de més de cent embarcacions.

La participació està reservada a totes les embarcacions de fusta i acer i segons el seu any de construcció es dividiran en tres categories: època, vaixells avarats fins el 31 de desembre de 1949 i rèpliques fidels; clàssics, avarats entre l'1 de gener de 1950 i el 31 de desembre de 1974; i els inclosos en la classe «esperit de tradició», d'embarcacions modernes però dissenyades amb línies tradicionals.

Alguns dels vaixells més importants que prendran part en aquesta regata són els pailebots, el Thö-Pa-Ga, anomenat Cala Tuent quan pertanyia a Naviera Mallorquina, i el Cala Millor, que també estava adscrit a aquesta firma; a més del mallorquí Isla Ebusitana. Aquestes són embarcacions de càrrega del Mediterrani occidental. Varen néixer com a velers, després passaren a ser motovelers i estigueren en actiu fins els anys 60, en què navegaven sense fer servir les veles per transportar ciment a Eivissa.