Els membres de la comissió permanent d’Unió de Pagesos de Mallorca, han fet una compareixença davant els mitjans de comunicació «per defensar els nostres interessos com a pagesos» i fixar la seva posició sobre la proposta de llei agrària que s'ha registrat al Parlament.
Unió de Pagesos considera la proposta «molt millorable agrícolament», però com a mínim, «ha estat una llei participativa, on el sector hi ha pogut dir allò que ha volgut». Destaquen com a fruit d'aquesta participació que «tot el sector ramader sigui un sector estratègic, i no només el sector dels cavalls com deia l’anterior llei».
Consideren que «el sector ramader, és un sector molt malmès, que necessita tots els suports possibles», en aquest sentit, manifesten que «seguirem donant suport inequívoc als pagesos professionals d’aquestes illes. Seguirem defensant que el principal problema de l’agricultura d’aquestes illes, és la urbanització del sòl rústic. I aquesta llei ens hauria de protegir davant aquesta greu problemàtica».
El sindicat de pagesos també es compromet a defensar que «si grans grups de compra, com pugui ser el sector hoteler, consumís productes locals i de proximitat, els pagesos professionals, no necessitarien diversificar els seus ingressos, ja que podrien viure de la seva feina, que és produir aliments».
Unió de Pagesos celebra que s'hagi eliminat com a activitats complementàries «els centres de massatges i els camps de polo». Els pagesos expliquen que «la realitat agrícola i pagesa d’aquestes illes, no és la dels grans propietaris. La realitat és la de pagesos cultivant parcel·les d’aquí i d’allà, repartides arreu, sense ser propietaris i amb contractes d’arrendament precaris», i consideren que «el fet de preservar els interessos dels grans propietaris, va amb la línia de que els pagesos vagin perdent l’accés a les terres i els propietaris puguin seguir especulant amb el sòl. Defensam les agroestances a l’illa de Mallorca, i no a Menorca ja que la realitat és molt diferent i els pagesos viuen als Llocs (possessions)»
També afegeixen que «permetre rebre visitants a les finques és una bona manera de que el monocultiu turístic d’aquestes illes, repercuteixi directament a la societat i no només quedi a mans d’uns pocs. Defensam que totes aquelles activitats agrícoles, fins i tot la venta directa, realitzades per pagesos professionals, estiguin permeses dins sòl rústic sense haver de passar pel tràmit etern de l’interès general»
Unió de Pagesos ha aprofitat la compareixença per explicar els punts que defensen: «defensam que la representativitat de les organitzacions agràries es determini mitjançant un procés electoral entre totes aquelles persones que acreditin la seva condició de professionals del sector agrari. Defensam que el patrimoni acumulat pels antics sindicats verticals, cambres agràries, es traspassi a les organitzacions professionals. Defensam una llei agrària pagesa, una agricultura pagesa i una conselleria propera i pagesa».
Per això, expliquen, «ens hem reunit amb la major part de partits polítics representats al Parlament, per defensar les nostres al·legacions i que a partir del mes de setembre s’iniciï un procés de debat parlamentari on es podrà millorar la llei amb les aportacions de totes les entitats que han presentat al·legacions i no amb la retirada de la llei abans de que sigui debatuda».
2 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
No hi ha massa diferència entre sa gent d'ASAJA i es anticatalanistes. Aquestos, per a mantenir ses seues tesis, invoquen gramàtiques anticatalanes i es primers, de dubtós esperit pro-agricultura i ramaderia, també tenen es seus tractors, que els seveixen per a exhibir-se. Potser uns i altres són es mateixos
força companys pagesos, vos necessitam¡¡¡¡¡ Ens donau vida, salut, bellesa......