TW
1

El doctor en Economia Guillem López Casasnovas, representant de les Balears en el grup d'experts que aborden les bases del futur model de finançament autonòmic, ha comparegut aquest dimarts en la Comissió especial de les Corts espanyoles per traslladar als diputats les seves aportacions i experiències viscudes en les reunions mantingudes sobre aquest tema. López ha apuntat en la seva intervenció que «la via de la necessitat fiscal com a solució als problemes de les comunitats autònomes està esgotada».

«És una via que no permetrà l'encaix d'aquelles autonomies que volen partir, com la catalana, de les de règim especial com les forals, o altres que diuen que l'encaix actual suposa una cotilla massa atapeïda per a les seves aspiracions d'autogovern; amb el que els consensos en aquesta matèria em semblen molt espuris», ha explicat el professor, que ha basat el seu argument en què «en aquest cas tots els territoris podrien esgrimir aspectes que mesurats de forma ponderada els donàssin resultats favorables, la qual cosa podria conduir a una discussió sense fi».

L'aposta de l'economista es basa a «posar més el focus» en l'IRPF, la qual cosa permetria «aprofundir més que els ingressos depenguessin de les rendes que es generen al territori». «En tot cas, l'Estat hauria de practicar l'anivellació vertical complementant el finançament dels territoris amb el seu criteri d'equitat, igual que fa la Unió Europea amb els estats membres.

Així, es podria trencar amb l'esquema d'anivellació horitzontal actual, que lleva d'uns per posar en uns altres mentre l'Estat es queda en la rereguarda veient com les comunitats es barallen entre si», ha apuntat el catedràtic.

López Casasnovas ha indicat que en la Comissió d'experts les «posicions polítiques» dels portaveus d'algunes comunitats «són molt notòries», la qual cosa es deu al fet que «un acord de finançament autonòmic es basi en representants nomenats per les mateixes, que fa que es produeixin dissonàncies com que les de cada ciutat autònoma tingui la mateixa veu que Andalusia, la població de la qual és major a la d'alguns estats europeus, o que es defensin els models que els dirigents de les regions consideren més adequats per a les seves pretensions financeres».

L'economista ha criticat que hi hagi membres que segueixin el full de ruta dels seus governants en aquest sentit. «En el meu cas, consider que com a integrant d'una Comissió d'experts he de dedicar-me a resoldre un problema d'Estat i no a salvar els mobles de la insularitat», ha sentenciat.