L’aspecte positiu és que l’atur davalla 564 treballadors a l’agost respecte de juliol (-0,75%), el primer pic en els darrers 14 anys. | MARCO TORRES

TW
8

Ja ha passat la major part de l'estiu i les dades de l'atur continuen creixent. El mes d'agost, de fet, s'ha tancat amb 74.960 aturats, 3.595 treballadors més sense feina que el mateix període de l'any passat. Es tracta d'un increment del 5%.

Així ho revelà ahir Joana Aina Perelló, directora general d'Economia i Estadístiques del Govern balear, en presentar l'informe de conjuntura laboral de les Illes del mes d'agost. Aquest increment del nombre de desocupats respecte de l'estiu passat, a més a més, es produeix just en una temporada turística que ha estat molt bona per als hotelers, la restauració i el comerç de les Illes. I vet aquí la paradoxa: malgrat que han arribat més turistes que l'any passat, no s'ha traduït en més llocs de feina; ans al contrari, s'han destruït 3.595 llocs de treball en comparació amb l'estiu passat.

Tot i així, Joana Aina Perelló destacà els aspectes positius de l'informe, perquè també n'hi ha de bons; com ara que, si bé l'atur puja pel que fa a l'estiu passat, ho fa en una proporció molt menor que la de la mitjana de l'Estat espanyol. Concretament, a l'Arxipèlag puja un 5%, mentre que a Espanya l'ascens és de l'11,9%.

Així mateix, si es compara el nombre d'aturats a l'agost amb els que es registraren al juliol, es constata una lleugera caiguda de la xifra, un total de 564. Segons Perelló, "es tracta d'un fet històric, ja que és la primera vegada en 14 anys que davalla d'un mes a l'altre". De fet, el primer any en què la crisi sacsejà les Illes (2008), fins a 3.613 treballadors més engreixaren la coa de l'atur només de juliol a l'agost.

A més, Perelló destacà que l'agost és el setè mes consecutiu en el qual, malgrat que la desocupació interanual creixi, ho fa en menor mesura que l'anterior.

Quant al perfil de la persona que es troba a l'atur, cal apuntar que el 79% és nascuda a l'Estat, mentre que el restant 21% és estrangera; com també que el 54% són homes i el 46%, dones. L'informe apunta, així mateix, que la majoria de desocupats pertanyen a la restauració, el comerç i els hotels (66%), mentre que un 22% són del sector de la construcció. Tan sols un 6% dels aturats són obrers de la indústria, i un magre 1% són agricultors.

Ara bé, mentre que el sector de la construcció continua empitjorant cada mes, el de l'hostaleria mostra una tendència més favorable a crear llocs de feina. A més, cal observar que 9 de cada 10 contractes de treballs signats a l'agost són temporals.

Reaccions

Els sindicats majoritaris lamentaren ahir que l'atur no mostri una cara més amable, tot i la gran temporada turística que viuen les Illes. Tant és així que trobaren dos ‘culpables' als quals atribuir la responsabilitat de la sagnia de l'atur: els hotelers i el Partit Popular.

El secretari d'Acció Sindical d'UGT, Manuel Pelarda, es referí als primers i argumentà que, "si les bones dades del nombre de visitants i pernoctacions no tenen l'efecte esperat en el mercat laboral, és perquè els empresaris contracten menys personal del que necessiten".

Pel que fa al portaveu de Comunicació de CCOO, Xisco Mellado, "és evident que les polítiques de retallades i austeritat no funcionen". Afegeix: "És per això que cal donar una resposta social al frau electoral que du a terme el Govern de Rajoy".

I és que ni tan sols la patronal ha sortit en defensa de les mesures d'austeritat i recaptació d'ingressos del PP. Josep Oliver, president de la CAEB, manifestà ahir: "No tenc dubte que la pujada de l'IVA, de l'IBI i del cost de l'energia passarà factura al consum, a les empreses i a l'ocupació, encara que sigui de manera gradual". Oliver, a més a més, vaticinà que el mes setembre durà una xifra de desocupació més alta. Tot i així, l'empresari matisà que, si el sector serveis "aguanta bé", l'increment de l'atur serà "més suau" que en els darrers temps.

Les crítiques i lamentacions per aquesta elevada desocupació també arribaren des de les files de l'oposició. La portaveu del PSIB al Parlament, Francina Armengol, defensà que "les reformes del PP ni creen llocs de feina ni reactiven l'economia". Així mateix, apuntà que no entén, com "en una temporada turística històrica, la xifra d'aturats també sigui històrica".

Però la portaveu del PP al Parlament, Mabel Cabrer, replicà tot d'una que està "cansada de rebre lliçons de gestió d'un partit [PISB] que augmentà l'atur 42.000 persones durant els 4 anys del Pacte, xifra que suposa un increment del 143%".

Així mateix, el coordinador d'Esquerra Unida a les Illes, Manel Carmona, recordà que "no existeix cap exemple en la història econòmica recent que justifiqui que d'una crisi es pugui sortir amb mesures d'austeritat".