L’informe indica que els problemes “geopolítics” en altres indrets ha ajudat el sector turístic illenc. | P. BOTA

TW
4

Un estudi de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca deixa ben clar que l'impacte econòmic dels turistes que s'allotjaren en hotels al 2011 són positius per al sector. Les xifres parlen de més de nou mil milions d'euros en ingressos, de més de 65.500 treballadors i d'un PIB que representa el 22,2% del total de l'activitat econòmica de l'Illa. Se supera així amb èxit la forta davallada del 2009, arran de la crisi econòmica.

Els resultats milloren i s'aprecia un notable increment en l'activitat. De fet, el creixement respecte del 2010 és d'un 7,5%. Cal dir, en tot cas, que una de les principals causes d'aquest canvi de dinàmica respon a factors externs. Consisteix en tots els "problemes geopolítics" o moviments socials als països àrabs, com Egipte i Tunísia, que han propiciat que els turistes, sobretot europeus, tornin a escollir Mallorca com a destinació de vacances.

L'estudi, que analitza tota la planta hotelera de l'Illa, afirma que hi ha 44.491 llocs de treball de manera directa, 13.018 indirectament i 8.001 d'induïts. Assenyala que, si se sumen els tres nombres, s'agrupen un 20,4% del total de treballadors a Mallorca. Així mateix, apunta que l'any passat es va contractar més gent que al 2010, en concret 3.719 empleats més, i que el salari mitjà dins el sector de l'hostaleria és de 27.219 euros.

Pel que fa als ingressos, indica que 5.300 milions d'euros els generaren els sectors i branques d'activitat relacionades amb els turistes que s'allotgen als hotels; és a dir, consum dins l'establiment, consum en restaurants, lloguer de vehicles... En canvi, uns 2.200 milions provenen d'altres sectors d'activitat que es nodreixen de l'hostaleria, com els agricultors, les empreses tèxtils o de gas, llum, aigua, etc.

L'informe assenyala, a més, que l'activitat hotelera va aportar una recaptació tributària de 1.890 milions d'euros a les diverses administracions públiques entre impostos directes i indirectes (IVA, impost de societats, IRPF, etc.). Afegeix que aquesta xifra suposa al voltant d'un 26% del total de tributs recaptats a la Comunitat.

Finalment, també analitza les vint-i-dues zones hoteleres de Mallorca i subratlla com a principals les de la Platja de Palma, Palmanova, Magaluf, la zona Alcúdia i Cala Millor.