Aquest grup és l'únic que manté el seu gravamen tal i com està a l'actualitat, després de l'anunci del president del Govern, Mariano Rajoy, de pujar la resta tipus.
Aquesta nova apujada no agreujarà encara més la pressió sobre els col·lectius que s'han vist afectats per l'entrada en vigor el nou copagament farmacèutic i el desfinançament públic de més de 400 medicaments per a símptomes menors.
Inicialment, estan exempts d'aquesta apujada els medicaments per a ús humà, formes galèniques i algunes substàncies medicinals, així com pròtesis, órtesis i implants interns per a persones amb minusvàlues.
Al contrari, altres productes d'ús sanitari, higiene corporal o dermocosmètica, així com l'assistència sanitària i els productes de diagnòstic tindran un canvi en la seva tributació.
Per tant, pujaran del 8 al 10 per cent les lents de contacte, ulleres graduades, elevadors per a minusvàlids i per al diagnòstic de malalties; a més, afectarà l'assistència sanitària, serveis dentals i cures termals.
A més, afectarà a productes sanitaris com les vitamines i suplements, i aquells materials, equips o instrumental que s'utilitzin per prevenir, diagnosticar, tractar, alleugerir o curar malalties com tensiòmetres, podòmetres o fonendos d'ús més especialitzat, i aquells d'ús quotidià com les tiretes o les gases.
Productes més afectats
Entre els articles considerats de luxe, que sofriran una apujada del 18 al 21 per cent, hi ha els cosmètics i alguns productes d'higiene com les compreses i tampons. A més, afectarà aparells per a diagnòstic i seguiment d'embarassos.
D'aquesta manera, són molts els sectors que es veuran afectats pels canvis al sector sanitari. Ho seran per exemple els farmacèutics, les empreses de tecnologia sanitària o les clíniques privades, que hauran de sotmetre els seus productes a una nova imposició fiscal.
IVA 0 als medicaments
La vicepresidenta de Relacions Institucionals de la Federació Empresarial de Farmacèutics Espanyols (FEFE), Isabel Vallejo, entén que, encara que es tracta d'una mesura que afecta la "generalitat", se suma a les mesures de sostenibilitat del SNS que ja han tingut repercussió sobre el seu sector.
Entén que "cada vegada que es prenen mesures que afecten la viabilitat econòmica de les famílie, també es repercuteix directament a les apotecaries". I, lògicament, entén que l'apujada de l'IVA en productes relacionats amb el benestar en salut provocarà un "fre" a la seva demanda.
"No sabem si és una racionalització o racionament dels medicaments", ha explicat.
Segons el seu parer, l'Executiu hauria de valorar la possibilitat de suprimir l'IVA dels medicaments. "La majoria dels medicaments que utilitza la ciudadania és a través del SNS (80%) i, per tant, es tracta d'un IVA que es paga entre les Administracions, la qual cosa rebaixaria la factura un 4 per cent", ha explicat.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.