El ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha confirmat que el Govern accepta la retallada addicional per a aquest any del 0,5% del PIB que exigeix l'Eurogrup i que l'inclourà al sostre de despesa durant el tràmit parlamentari.
A més, ha ressaltat que Espanya ha aconseguit "flexibilitat" de la UE en l'objectiu de dèficit públic per a aquest any en passar del 4,4% previst fins ara al 5,3% que va acordar aquest dilluns l'Eurogrup.
Els ministres d'Economia de l'eurozona van rebutjar aquest dilluns la meta del 5,8% anunciada unilateralment pel president Mariano Rajoy i van demanar aquest ajustament complementari de cinc dècimes, equivalent a 5.000 milions d'euros.
"Espanya es troba absolutament compromesa amb l'ajustament pressupostari, està absolutament compromesa amb les reformes estructurals i evidentment aquesta recomanació serà acceptada per part del Govern espanyol", ha dit el ministre d'Economia a l'entrada de la reunió de l'Ecofin.
En tot cas, De Guindos ha destacat que l'Eurogrup ha tingut en compte "gran part" de les al·legacions del Govern espanyol per relaxar la meta de dèficit d'aquest any. "S'han acceptat les arguments d'Espanya. L'herència rebuda ha estat molt pitjor, ens hem desviat en 25.000 milions d'euros, i això ho reconeix l'Eurogrup", ha indicat, "i també reconeix que hi ha una situació de creixement econòmic més reduït que el que s'havia previst".
El resultat, segons el ministre, és que, "tot i mantenir l'objectiu del 3% del programa d'estabilitat inicial (per a 2013), hi ha una certa flexibilitat des del punt de vista del seu compliment aquest any. I per tant no anam al 4,4% sinó que es deixa en el 5,3%", ha assenyalat.
Sobirania
De Guindos ha sostingut que no hi ha "cap tipus de contradicció" entre l'anunci per part de Rajoy de l'objectiu del 5,8% com a "decisió sobirana" d'Espanya i l'exigència de l'Eurogrup d'una retallada addicional de 5.000 milions, que el Govern ha acceptat.
"Aquesta és una decisió sobirana d'Espanya i és una decisió que es planteja en el conjunt de la Unió. La política fiscal d'Espanya és molt important per a nosaltres i també és molt important per al conjunt de la Unió. I Espanya sobiranament accepta les seves decisions i també planteja els seus pressuposts en el conjunt de la UE i per tant jo no veig cap tipus de contradicció sobre això", ha al·legat.
El ministre d'Economia ha indicat que en les negociacions hi ha hagut "un comportament cooperatiu i constructiu" per part de tots els actors implicats, entre els quals ha citat la Comissió, el Banc Central Europeu i la resta de socis de l'Eurogrup, i que Espanya ha demostrat ser un "soci lleial de la Unió".
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.