El secretari general d'UGT, Cándido Méndez, ha avançat aquest dimecres algunes de les propostes que els sindicats han posat sobre la taula dels empresaris de cara a la negociació de la reforma laboral que el Govern del PP els ha reclamat per als pròxims dies. L'objectiu de les propostes sindicals, ha ressaltat el dirigent d'UGT, és preservar l'ocupació.
En declaracions a la cadena Ser recollides per Europa Press, Méndez ha revelat que han plantejat a CEOE i a Cepyme que els salaris pugin per davall de l'IPC de manera excepcional durant 2012 i 2013, amb clàusula compensatòria el 2014 per evitar que els sacrificis fets pels treballadors durant els anys anteriors es traduïssin en pèrdues de poder adquisitiu.
Fins i tot a determinats sectors i empreses, els sindicats estarien disposats a acceptar un creixement encara més baix per evitar ajustaments de plantilla. És a dir, les centrals ofereixen als empresaris moderació salarial, que no congelació, a canvi de mantenir l'ocupació.
"En l'alternativa de creixement salarial o manteniment de l'ocupació, ens quedam decididament amb el manteniment de l'ocupació", ha subratllat Méndez, que ha denunciat que les mesures de retallades adoptades el passat divendres pel Govern han vingut a dificultar la negociació salarial a causa del "tall" que suposarà per als treballadors l'apujada de l'IRPF.
També han proposat que les empreses puguin convertir ocupació a temps complet en ocupació a temps parcial, però de manera "reversible" i voluntària i que els empresaris puguin despenjar-se amb més flexibilitat del pactat al conveni.
Així mateix, UGT i CC.OO. han plantejat a les organitzacions empresarials la creació d'un fons de capitalització, subvencionat amb els doblers que solen donar-se a les empreses en concepte de bonificacions a la contractació, perquè puguin pagar amb ell part de les indemnitzacions per acomiadament, modulant l'accés a aquest finançament en funció de determinats requisits, com, per exemple, el compromís de les empreses amb l'ocupació estable, amb la igualtat o amb la prevenció de riscs laborals.
A més, han proposat als empresaris que durant 2012 i 2013 es puguin convertir contractes temporals en contractes indefinits de foment de l'ocupació estable (la indemnització de la qual per acomiadament és de 33 dies per any treballat), però sense que el temps treballat com a temporal computi a efectes de la indemnització per acomiadament.
"La nostra idea seria que les empreses, sobretot les pimes espanyoles, on s'ha destruït el 95% de l'ocupació, tinguin mecanismes àgils i clars alternatius a l'acomiadament, començant per la moderació salarial, una flexibilització de les clàusules de inaplicació als convenis i, si no es pot mantenir ocupació a temps completa, que es pugui convertir en ocupació a temps parcial amb caràcter excepcional de manera voluntària per al treballador i reversible "quan la situació econòmica es normalitzi" ha explicat Méndez.
Serà suficient?
El dirigent sindical ha indicat que mentre que en els temes abans esmentats encara es continua treballant, ja hi ha alguns acords tancats o pràcticament tancat amb les patronals, com la solució extrajudicial de conflictes, la lluita contra l'absentisme injustificat o els dies festius.
No obstant això, Méndez es mostra "molt prudent" respecte a la possibilitat que el que portin els agents socials al Govern una vegada complert el termini, que acaba la pròxima setmana, sigui suficient per a Rajoy.
"Podríem trobar-nos en la situació de portar una cosa que creiem que és suficient i potser resulta que això no és ho demanen els mercats", ha dit el dirigent sindical, que ha criticat durament els retalls aprovats per l'Executiu divendres passat.
"L'ocorregut en el Consell de Ministres de divendres passat ha obert incerteses perquè nosaltres treballàvem sobre la conversa amb el president del Govern i sobre el text escrit del debat d'investidura. Però, això es manté o no? Al final cal fer el que cal fer perquè si no t'ho imposen els altres, com va dir De Guindos? El Govern està disposat a fer valer el valor afegit d'un acord davant els socis comunitaris i davant Berlín passant per Brussel·les. Tot això no ho sabem", ha dit.
Dura feina per l'acord
Per la seva part, el secretari d'Acció Sindical de CC.OO., Ramón Górriz, ha assenyalat, en declaracions a ABC Punto Ràdio recollides per Europa Press, que és "urgent i necessari" assolir un acord entre els agents socials per evitar tant sí com no una altra reforma laboral per decret.
Ara bé, ha assegurat que les parts necessitaran "més temps" per continuar negociant els temes de contractació, salaris i negociació col·lectiva, i ha necessitat que el termini que s'han marcat les parts inclou "aquesta setmana i la que ve".
Més concretament, Górriz ha recalcat que les diferències relacionades amb la negociació col·lectiva "no s'arreglen amb decrets". "Si no hi ha consens entre els agents socials, les reformes laborals tenen escàs èxit", ha postil·lat.
En aquest sentit, ha tornat a insistir que "les parts estan per treballar i arribar a aquest acord", al que ha afegit que "fins al final d'un procés no es pot dir que no n'hi haurà".
5 comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
els sindicats,tindria de desapareixe tots.Altres tempr potser servien per alguna cosa,ara NO.
Si, i el que és pitjor és que la CEOE s´en dú uns vuitanta mil.lións d´euros anuals de l´Estat en concepte de subvenció, per no fer rès més que posar a sa gent de mal humor.
Per què tenen més poder les organitzacions patronals que les organitzacions de treballadors i treballadores (Sindicats)? Molt clar: Totes les empreses grans, petites i mitjanes estan afiliades a organitzacions empresarials i totes lluiten pel mateix. En canvi, el percentatge d'afiliació a sindicats és molt baixa i a més no hi ha unitat d'acció de la classe treballadora. No podem criticar els sindicats quan la majoria de la població vota partits de la dreta conservadora que com tothom sap només aplicarà aquelles coses que beneficiin els empressaris. Si aquesta dreta aplica el que la CEOE vol el sindicalisme s'ha acabat a Espanya i no hi haurà ningú que pugui defensar el treballador. Em refereixo a manifestacions de líders del pp i de les organitzacions empresarials en el sentit que volen treure els Convenis Col·lectius i que siguin convenis negociats entre treballadors i empresa. Us imagineu la força que tindran els treballadors i treballadores d'empreses amb menos de 20 assalariats? Es podrà donar el cas, per exemple, que un treballador d'una gran superficie de Palma guanyi menos doblers que un altre treballador d'una altra gran superfície d'Inca fent la mateixa feina. I nosaltres ens quedem tant panxos ja que ens pensem que no va amb nosaltres.
CC.00. impugna las elecciones sindicales en Videoreport, la empresa subcontratada para llevar adelante los servicios técnicos de platós en IB3. Como siempre, el binomio CC.00.-OGETE, del lado de los empresarios y sin dudar en sentarse a la mesa del pelotéo con la CEOE para firmar retrocesos en los derechos laborales y sociales de los trabajadores e intentar putearlos todo lo posible a cambio de sus jugosas subvenciones. Comisiones Obreras y UGT (Comisionistas antiObreros y los que ponen el Ogete) sindicatos vendidos al poder. Estos sindicatos vendidos a la patronal son los principales responsablesde que España este a la cola de derechos laborales, sindicales y que nuestro salario mínimo interprofesional sea el más bajo de la CEE, entre otras lindezas. Ahora están a punto de firmar una vergonzante cesión más permitiendo los minijobs y la reducción de jornadas y sueldos, para poder ellos mantener sus prebendas.
Avui en dia, els professionals dels sindicats són uns simples assalariats del poder. Què cony fan per als treballadors? Qualcú ho sap?. Jo proposaria eliminar les seves pagues, i si volen treballar per la justícia laboral que ho facin després d'haver acabat la seva jornada de treball i sense haver de besar el cul a qui els paguen per a tenir-los controlats.