Els vaixells andalusos, com aquest amarrat al port de Barbate, no podran agafar peix de moment en aigües marroquines. | Efe

TW
0

La comisària europea de Pesca, Maria Damanaki, demanarà aquest dijous als Vint-i-set que retirin la flota comunitària que pesca en aigües gestionades pel Marroc, majoritàriament vaixells espanyols de les flotes andalusa, canària i gallega, després que aquest dimecres el ple del Parlament Europeu tombàs la pròrroga que permetia provisionalment als europeus continuar pescant a la zona.

"Proposaré al Consell que derogui l'aplicació provisional del protocol. No sabem si un nou protocol de pesca és possible", va declarar la comisaria en un breu comunicat després de conèixer el vot dels eurodiputats. La ratificació de la pròrroga que s'aplicava de manera interina des del febrer passat ha rebut 326 vots en contra, 296 a favor i 58 abstencions.

La responsable europea de Pesca, i encarregada de negociar en nom de la UE amb la part marroquina, ha advertit que "el vot del Parlament Europeu envia un senyal fort al Govern marroquí de què necessitarà comprometre's amb un acord millor en totes les àrees".

L'opinió de l'Eurocambra és de caràcter vinculant, per la qual cosa aquest vot suposa que els vaixells de la Unió Europea hauran de cessar la seva activitat de forma immediata als caladors afectats. Però necessita ser traslladada a un text legal, i això és el que han de fer aquest dijous els ministres de Pesca de la UE, que es reuneixen a Brussel·les en el seu consell mensual, han explicat fonts comunitàries.

L'acord actual ofereix 36,1 milions d'euros anuals al Marroc a canvi de 119 llicències de pesca, prop d'un centenar d'elles per a vaixells espanyols.

Els dubtes dels serveis jurídics del Parlament Europeu respecte al respecte dels Drets Humans de la població del Sàhara Occidental i altres polèmiques per l'impacte mediambiental de l'acord i per la seva baixa rendibilitat econòmica per a la UE havien retardat fins ara la votació de la pròrroga. Malgrat tot, els vaixells europeus han continuat pescant a la regió en virtut d'un acord provisional entre Brussel·les i Rabat.

Damanaki ha assegurat que "respectarà plenament" el sentit del vot dels eurodiputats i per això demanarà aquest dijous als ministres europeus que validin la cessació immediata de l'activitat dels vaixells europeus en les aigües que gestiona Rabat.

"Explorarem totes les possibles vies per avançar. En qualsevol cas, si es proposa i acorda un nou protocol amb el Marroc, Rabat haurà de donar respostes convincents sobre els assumptes clau en matèria de sostenibilitat mediambiental, rendibilitat econòmica i legalitat internacional", ha explicat la comisària.

Rabat lamenta la decisió

Per la seva banda, el Govern del Marroc ha advertit que tots els vaixells europeus que pesquen en les seves aigües s'han de retirar de la zona abans de mitjanit, en la seva primera resposta a la decisió del Parlament Europeu de no mantenir la pròrroga de l'acord pesquer amb el país nord-africà.

El Ministeri d'Afers Estrangers marroquí ha retret la "lamentable" decisió adoptada per l'Eurocambra i ha alertat que tindrà "conseqüències serioses" en la cooperació entre Marroc i els Vint-i-set, segons informa l'agència MAP, que anticipa una possible "reevalució global del partenariat" amb la Unió Europea i repercussions en matèria de comerç i de mobilitat, entre altres qüestions.

El Ministeri marroquí ha citat en la seva nota les raons al·legades pel Parlament Europeu -"financera i pressupostària, econòmica i ecològica"- i ha recordat que, a canvi de permetre l'explotació de les seves aigües, el Marroc rebia a l'any uns 36 milions d'euros.

Rabat també ha posat èmfasi que desenvolupa una "estratègia integrada, ambiciosa i global" que és respectuosa amb els productes del mar i treballa per aconseguir una pesca "competent". Dins d'aquests esforços, també tracta de "preservar la biodiversitat del mitjà marí, lluitar contra la sobreexplotació, vetllar per la reconstitució dels 'estocs', protegir les espècies amenaçades i promoure pràctiques de pesca duradora i responsable".

El comunicat no valora els arguments relatius a què l'acord suposa explotar recursos de la població sahrauí i es limita a esmentar de passada l'antiga colònia espanyola per aplaudir que, al costat del vet a l'acord pesquer, aquest dimecres s'han rebutjat propostes que qüestionaven la "integritat territorial" del Marroc i la seva sobirania sobre el Sàhara Occidental.

La decisió de l'Eurocambra també ha fet que el representant de la UE a Marroc, Eneko Landaburu, faci públic un comunicat en el qual "lamenta" el final de l'acord i els possibles efectes que pot tenir en les relacions bilaterals. Landaburu ha assegurat que la possibilitat de firmar un nou pacte continua, tanmateix, "totalment oberta".