L'OCDE preveu que el creixement econòmic a l'Estat espanyol assolirà el 0,7% del PIB el 2011 i es reduirà a només el 0,3% el 2012, any en què la desocupació pot augmentar fins al 23%.
En relació a això, el vicepresident de la Comissió Europea i comissari de Competència, Joaquín Almunia, ha retret a Alemanya i a França que no adoptin decisions i els ha advertit que a Grècia li queden "pocs dies" de liquiditat, i si cau en l'impagament, aquesta situació podria traslladar-se a la resta d'Europa.
Almunia critica, en declaracions a TVE recollides per Europa Press, que França i Alemanya s'estan "atorgant" la presa de decisions a Europa "en nom de tots", però va afegir que el principal problema de tot això és que no decideixen", malgrat que a Europa no li queda molt de temps. "Això no funciona", va afegir.
Així, ha afirmat que és imprescindible que prengui una decisió sobre l'últim pagament a Grècia abans del pròxim Consell Europeu, el dia 9 de desembre.
"L'actual primer ministre grec, Lucas Papademos, ha dit que li queden dies a Grècia de liquiditat i, si no es resol l'últim pagament a Grècia, caurem en l'impagament i això s'estendrà, principalment a Irlanda i Portugal, per això cal resoldre'l abans del 9 de desembre", subratlla.
Segons Almunia, més que les institucions europees, el que està fallant a Europa és la resposta dels estats membres que, segons va dir, no és la que esperen els ciutadans. A més, afegeix que quan es prenen decisions, com les adoptades el passat mes de juliol, no s'apliquen. "Això és el que no es pot permetre".
Dit això, Almunia afirma que entén "part" dels arguments d'Alemanya, per la qual cosa no es pot "llançar la culpa" només a aquest país de l'actual crisi europea, sinó que també hi ha altres països que no han fet el que havien de fer i va citar expressament Itàlia, que després d'anunciar a Europa que adoptaria propostes, posteriorment les va retirar, la qual cosa va provocar una nova crisi de deute l'agost.
El paper del BCE
Quant al paper que ha de jugar el Banc Central Europeu (BCE), Almunia afirma que el principal mandat de la institució, que és controlar la inflació per sota del 2%, l'ha complert a la "perfecció", però afegeix que també ha de contribuir al creixement econòmic de la zona euro i, en aquest sentit, hauria de ser "més actiu" en la compra de deute dels països membres.
"Li estam demanant (al BCE) que faci un pas més, ja ha començat a comprar deute, però donada la situació actual i en absència d'altres decisions com els eurobons, l'últim recurs que tenim és que el BCE sigui més actiu. Si els governs no són capaços d'adoptar les solucions que els corresponen, el BCE ha de contribuir, però mai no ho dirà per endavant", va reiterar.
Quant a la possibilitat que França i Alemanya estiguin pactant una Europa a dues velocitats, el comissari europeu va rebutjar aquesta possibilitat, i creu que es tracta d'una interpretació que no es correspon amb la realitat. "No crec que França i Alemanya estiguin preparant un club restringit per a uns quants, en absolut".
D'altra banda, Almunia no es va mostrar partidari que els països europeus amb més dèficit relaxin la consecució dels seus objectius, com va sol·licitar el candidat socialista, Alfredo Pérez Rubalcaba, durant la campanya electoral, ja que, segons la seva opinió, no seria ni esperable ni imaginable.
Finalment, preguntat sobre si compraria bons espanyols, Almunia va afirmar que "sens dubte", encara que matisà que abans el deute públic de tots els països de la zona euro estava considerat com una inversió amb risc zero i avui en dia no és així, ni per a Grècia, Irlanda o Portugal, però tampoc per a Alemanya.
1 comentari
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
I on para l'efecte Bauzá&Rajoy per donar confinança a l'economia?