TW
15

Els ciutadans de les Balears són els que suporten la pressió fiscal més elevada de tot l'Estat. El 2010, i en relació amb el PIB per càpita, va ser del 29,67%, cosa que representa 4,71 punts percentuals per sobre de la mitjana de l'Estat, del 24,96%. Així ho recull la Memòria de 2010 del Consell Econòmic i Social (CES) en l'apartat de càrrega fiscal. Segons aquestes dades, l'any passat, cada resident de les Illes va tenir una càrrega fiscal de 7.319,94 euros, una quantia 1.500 euros superior a la taxa estatal i només superada per la de Madrid.

Des del CES, assenyalen que la pressió del fisc per habitant "queda allunyada" del 32,84% de 2008. Es tracta d'un minva que atribueixen a la disminució de l'activitat econòmica en general i dels ingressos de les famílies, amb un lleuger desplaçament cap a la imposició indirecta sobre el consum com a conseqüència del tipus en l'IVA.

Això no obstant, des del 2006 el pes tributari dels ciutadans illencs sempre està per sobre de la mitjana espanyola i, de fet, se situa com un dels més alts entre les diverses autonomies. El CES adverteix que "un any més, és inevitable reiterar, des de l'òptica dels ingressos per recaptació, que l'alta càrrega suportada pels ciutadans de les Balears, si no es corregeix pel vessant de la despesa estatal a la Comunitat, genera un fort desequilibri a la seva balança fiscal i situa de nou l'Arxipèlag com el territori més desfavorit pel sistema vigent".

Així, en l'exercici passat, la renda per càpita dels illencs superava d'un 6,98% la mitjana general, mentre que la suma dels tributs suportats era un 27,16% superior a l'índex estatal. Això representa un "deseqilibri" per excés del 20,18% i obeeix a la desmesura de càrrega fiscal en relació amb la renda percebuda en un escenari teòric de progressivitat equilibrada entre renda i pressió tributària. Aquest excés "resulta endèmic" i "especialment desfavorable" per a les Balears.

Àmbit intern

Un any més, els municipis costaners de Mallorca, amb Deià, Capdepera, Calvià i Sant Llorenç al capdavant, són els que lideren la classificació de la pressió fiscal per habitant, amb taxes superiors al 31% sobre el PIB per càpita. A la coa, en canvi, s'hi situen els municipis d'interior més petits, amb índexs inferiors al 29 per cent.