TW
0

El Banc d'Espanya donà per conclosa ahir la recapitalització de les tretze entitats que no donaven la talla en matèria de capital, encara que això l'obligà a quedar-se amb tres d'elles, Unnim, CaixanovaGalicia i CatalunyaCaixa, i a intervenir-ne una, la CAM, amb un desemborsament total de 7.550 milions.

Miguel Àngel Fernández Ordóñez, governador del Banc d'Espanya, havia donat de termini fins ahir a les entitats per assolir el mínim de capital exigit, bé a través de sortides a borsa, operacions corporatives, ampliacions de capital o fusions. Al principi eren tretze entitats, la major part caixes d'estalvis, les que havien de cercar els fons privats necessaris, i no totes elles ho han aconseguit.

De fet, segons anuncià, l'Estat -a través del Fons de Reestructuració Bancària Ordenada (FROB)- s'ha vist obligat a quedar-se amb el 100% del banc d'Unimm, que integra Caixa Terrasa, Caixa Sabadell i Manlleu. Igualment, ha hagut d'entrar amb el 90% de CatalunyaCaixa -Caixa Catalunya, Manresa i Tarragona- i amb el 93% del NCG Banc, entitat que assumeix les competències financeres de CaixanovaGalicia.

Situació de la CAM
Un cas contrari és el de la Caixa d'Estalvis de la Mediterrània, una entitat considerada, fins fa poc, la quarta caixa de l'Estat i que ara queda intervinguda i en procés de subhasta. Ordóñez assegurà que, a títol personal, li sembla "escandalosa" la gestió de la CAM, després de conèixer-se que la seva exdirectora general ha estat acomiadada per una gestió deficient. Alhora no va descartar que la intervenció de la caixa alacantina costi diners al ciutadà, ja que "com pitjor és una caixa, menys val", i "estam parlant de la CAM, que és la pitjor de totes".

En total, la reestructuració del sector ha costat a l'Estat, a través del FROB, un total de 7.551 milions d'euros, als quals s'uneixen els 5.838 milions que les entitats han captat d'inversors privats. Això eleva a 13.389 milions el cost total de la reestructuració, xifra inferior a la calculada.